12 °C

Тръмп подписа 716 милиарда долара бюджет за отбрана. Замразява сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

Според приетия бюджет за отбрана на САЩ, американската страна замразява сътрудничеството с Русия в рамките на Договора за открито небе, предадоха информационните агенции.

В закона за бюджета за отбрана (National Defense Authorization Act), който вече е подписан от президента Доналд Тръмп, е включен специален текст за това.

Според Договора за открито небе, всяка от двете страни може да извършва наблюдателни полети над територията на другата.

В точка 1242 от бюджета се казва, че се забранява финансирането на програмата за такива полети, докато президентът на САЩ не предостави пред Конгреса доказателства, че Русия изпълнява условията на споразумението.

В него се констатира, че Русия нарушава условията на договора и се казва, че Москва трябва да спре да използва информацията, получена при полетите, за разузнавателни цели. Посочва се също, че Кремъл трябва да предоставя информация за целите на полетите, които предприема в рамките на тази програма.

Освен това САЩ ще настояват Русия да разреши на американски самолети да извършват такива полети над Калининградска област, Чечня, районите на границата с Южна Осетия и Абхазия, също и над Москва. 

САЩ разглеждат възможността за провеждане на повече военни учения в Черно море с участието на Украйна и Грузия в рамките на „противодействие на влиянието на Русия в региона“, предава ТАСС, позовавайки се на информация от новоподписания в понеделник бюджет за отбрана от президента Доналд Тръмп.

Общата сума за отбрана, заложена за 2019 г. е в размер на 716 милиарда долара. За сравнение - военният бюджет на Русия за 2017 г. е малко над 42 милиарда долара.

На първо място новият бюджет е насочен към увеличение на броя военнослужещи, който ще нарасне с около 16 хиляди души. В него е залегнало увеличение и на заплатите в армията с 2,6% - най-сериозния скок от 9 години насам.

В бюджета не се предвиждат средства за идеята на Тръмп за т. нар. Космически сили, но отпуска пари за желания от президента военен парад подобен на този на руската армия на Червения площад. Пищната демонстрация на американската военна мощ ще се проведе във Вашингтон през ноември.

С подписването на бюджета за отбрана се отлагат и доставките на изтребители Ф-35 за Турция, пише електронното издание на турския вестник Daily Sabah. Поправка в бюджета за отбрана налага забрана на продажбите на Ф-35 на Турция, докато Пентагонът не предаде доклад за турско-американските отношения в рамките на 90 дни. Докладът се очаква да включва оценка на участието на Турция в програмата за Ф-35, както и рисковете, които може да представлява закупуването от Анкара на руски ракетни отбранителни системи С-400. 

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини