11 °C

Кристалина Георгиева: Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно поскъпване

Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно вдигане на цените в България. Това каза пред БНР главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Тя е категорична, че още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи допълнително икономическата и финансовата си система. Георгиева допълни, че разбира притеснението на хората за сериозно поскъпване на стоките и услугите.

"Аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце, защото нашите цени на практика с връзването на лева към еврото - те са в евро само, че 50% по-ниски", каза още главният изпълнителен директор на Световната банка.

Въпреки очевидните позитиви от влизането в еврозоната, България трябва да направи множество реформи, каза още Георгиева.

"Ако си мислим, че с еврозоната можем да си решим проблемите на образованието, то явно грешим", подчерта Георгиева.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Iv
    Ivan
    3 0
    12:17, 14 авг 2018
    За какво поскъпване говорите,че то и сега си е по-скъпо у нас,на къде повече.Проблема е в заплатите всичко е европейско само заплатите не са.....
  • 2
    Ди
    Димитър Савов
    0 0
    09:28, 15 авг 2018
    При въвеждане на еврото във всички страни е отбелязано повишаване на цените на някои от най-търсените продукти и стоки. Това е резултат най-малкото от "закръглянето" на цените нагоре (както се правеше при деноминацията), но също и на естествения стремеж на търговци и производители да влагат по-малко, а да получават повече и официалниата процедура ще им да де възможност да се възползват. А терминът "сериозно" няма количествена стойност и звучи несериозно. Едно поскъпване с 5% например, няма да е сериозно за малцинството с големи доходи, но за останалите няма да е така. Особено за онези с минималните.

Още новини

Последни новини