11 °C

Източват мазута от потъналия край Созопол кораб

След големия теч на мазут край Созопол властите се опитват да спрат разпространението му. Очаква се да бъде изграден втори кръг, който да ограничи движението на теча.

Горивото излиза от кораб, потънал в района преди близо 100 години. В Бургас беше свикан щаб с всички компетентни по казуса институции. Проби са изпратени в лаборатория в Плевен. Започнаха преговори с две компании, които разполагат с техника, която може да изтегли горивото от потъналия кораб.

„Искаме да успокоим всички туристи и граждани, че към момента няма никаква опасност. Предизвикателство е за колегите това, което предстои да се направи, тъй като подобен тип проблем не е решаван в България от институциите. Има две компании в България, които биха могли да предложат технология, която да помогне. Решихме, че не може да се изчаква и незабавно мазутът от потъналия кораб трябва да бъде източен. Надявам се, че днес тези фирми ще дойдат и ще направят анализ на обстановката, за да може това да се случи”, обясни в „Здравей, България” министърът на транспорта Ивайло Московски.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи коментира, че няма притеснение сред хората. Той успокои, че не става въпрос за екологична катастрофа и проблемът ще бъде решен.

„Работим в пълен синхрон, всички са мобилизирани. Днес се очаква разливът да бъде окончателно овладян”, обясни водолазът Михаил Заимов.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини