10 °C

Мая Манолова подкрепи Босия. Преглед на печата

Вестниците във вторник съобщават, че омбудсманът Мая Манолова се ангажира с каузата на Николай Колев-Босия, чиято гладна стачка продължава вече 63-и ден.

"Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на премиера Бойко Борисов да назначи независима проверка на работата на служителите в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (ИААА). Това стана ясно след заседанието на временната парламентарна комисия за разглеждане на сигнали за корупция при шофьорските курсове. Временната комисия се сформира, след като Николай Колев Босия обяви гладна стачка и поиска оставката на транспортния министър Ивайло Московски и на заместника му Ангел Попов. Мая Манолова смята, че проверката трябва да бъде извършена от представители на различни ведомства. "Може би Инспекторатът към Министерския съвет, също така може би е удачно да сезирам Комисията за противодействие на корупцията. Това са двете действия, които мога да предприема - да сезирам премиера за външна проверка с представители на протестиращите граждани и да отправя молба към КОНПИ за проверка на работата на Автомобилната администрация", каза тя. Николай Колев-Босия смята, че работата на комисията по проверка на неговите твърдения за корупция при вземането на шофьорски книжки върви бавно. Колев е на мнение, че заради бездействието на служители на ДАИ по пътищата загиват невинни хора. Омбудсманът Мая Манолова се позова на данни, че от началото на протеста на Николай Колев от 13 юни до днес по пътищата на страната са загинали 122 души..." - в. "Стандарт".

"Ще настоявам в комисията, която ще направи проверка в автомобилната администрация, да бъдат включени и част от протестиращите, както и докато тя тече, лицата, които са в различни процесуални качества - обвиняеми или подсъдими, да бъдат отстранени от работа", е била категорична омбудсманът. По думите й от започнатите различни наказателни производства има 20 подсъдими лица и десетки обвиняеми, но нито един осъден до момента, което е "абсолютно необяснимо за българските граждани". "Причините за произшествията на пътя с фатален край са различни. Това, което очакват гражданите, е отговорно отношение от страна на държавата и от страна на институциите. Според мен това е и същността на исканията на г-н Колев - отговорност и почтена работа от страна на институциите. Гражданите очакват производството на фалшиви шофьорски книжки и производството на негодни шофьори да бъде преустановено", е заявила общественият защитник. Омбудсманът е обявила, че трябва да се вземат спешни мерки, тъй като Николай Колев-Босия е в тежко състояние, а темпото, с което работи временната комисия, е притеснително." - в. "24 часа".

"Омбудсманът Мая Манолова ще поиска от премиера Бойко Борисов да сформира междуведомствена комисия, която да разследва автомобилната администрация, защото създадената структура по повод сигналите за злоупотреби и гладната стачка на Николай Колев-Босия структура няма нужните правомощия, а освен това действа твърде бавно. Тя ще настоява в тази комисия да участват и граждани, които подкрепят протеста на Босия... От изложението на председателя на временната комисия Станислав Иванов (ГЕРБ) не се разбра какъв е резултатът от досегашния преглед на сигналите за злоупотреби и корупция. Според коментара на Станислав Иванов временната комисия не може да разследва, а може само да прегледа сигналите и да поиска становището на засегнатите страни. Иванов не пожела да изрази свое лично становище по сигналите за корупция в "Автомобилна администрация" и каза, че временната комисия ще излезе с официално становище след месец. На заседанието беше доведен в инвалидна количка и Николай Колев-Босия, който близо два месеца е в гладна стачка. При пристигането си той каза, че очаква и този път "да шикалкавят". И ако така стане и ако бъде дадена думата на шефа на "Автомобилна администрация", той ще напусне заседанието, защото "шефът бил лъжец". Тези думи предизвикаха веднага скандал, шефът на ДАИ Дамян Войновски взе думата и предупреди, че ще съди Босия за поредната клевета, както вече го е дал на съд за това, че го е нарекъл престъпник в личния си блог. Бившият служебен премиер Ренета Инджова, която присъства на заседанието като гражданин, подкрепящ протеста на Николай Колев, заяви, че парламентът трябва да се събере извънредно и ако не го направи, президентът да настоява за това. Тя обърна внимание, че на заседанията не присъстват заместниците на председателя от ДПС и БСП и че парламентарните партии не вземат никакво отношение, все едно че не се намираме в извънредна ситуация. Инджова коментира пред "Дневник", че във временната комисия са получени материали от прокуратурата, с които Босия е сигнализирал за злоупотребите при издаването на шофьорски книжки, и сигналите му се потвърждават, но комисията продължава да не взема отношение. Освен това бившият служебен премиер апелира да бъдат информирани европейските институции, че българските власти не реагират на опасното за сигурността на гражданите явление - именно фалшивите шофьорски книжки, които са издавани и на небългарски граждани, позволяващи им да ги ползват в страните от ЕС като документи за самоличност. Досега от Министерството на транспорта не са информирали публично колко шофьорски книжки са издадени на временно пребиваващи в страната през последните години, които междувременно са напуснали България." - в. "Дневник".

Спорът между метеоролозите и БАН остават сред водещите теми на всекидневниците.

"Ръководството на Българската академия на науките (БАН) е против да се взима един институт заедно с хората и "да се пришива към някое министерство". Ако правителството иска служба под тяхно подчинение, това може да бъде обсъдено. Това коментира председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски в ефира на Би Ти Ви. Коментарът му е на фона на напрежението в Института по метеорология и хидрология (НИМХ), откъдето поискаха по-различно разпределение на средствата и идеята за преминаването към Министерството на образованието. Ревалски припомни, че НИМХ е получил 900 хил. лв. увеличение на бюджета си, след като при протести през януари правителството отпусна на академията общо 15 млн. лв. допълнително над предвидения бюджет. "Това е най-малкият процент в сравнение с другите институти, защото основният критерий е извършване на научна дейност. В НИМХ се извършва предимно приложна дейност", каза той. "На база на споразумение, което подписахме, от догодина ще бъде на отделен ред за финансирането на НИМХ. Това няма да става на общото събрание", съобщи председателят. Той акцентира, че ръководството на академията е склонно да преговаря за отделна служба, но не институтът да се "прикрепя" към министерство. Директорът на Института по метеорология и хидрология проф. Хросто Брънзов коментира, че исканията на метеоролозите са аргументирани. "Не ни бяха предоставени средства за нощния труд. Тонът на част от БАН е неколегиален. В резултат хората, които смятаха, че са манипулирани, отидоха пред Министерския съвет", заяви той..." - в. "Дневник".

"8 дни получиха метеоролозите и ръководството на БАН, за да намерят решение на проблемите си. В противен случай следващата сряда правителството ще посочи такова. Това се разбра вчера след среща в МС между премиера Бойко Борисов, просветния министър Красимир Вълчев, шефа на Националния институт по метеорология проф. Христомир Брънзов и шефа на БАН акад. Юлиан Ревалски. На нея се очакваше да стане ясно дали премиерът ще подкрепи искането на синоптиците да минат под шапката на образователното министерство. Вместо това Борисов даде срок на двете страни до 22-ри август, за да намерят сами изход от създалата се ситуация. Служителите на НИМХ поискаха да се отделят от БАН заради системното недофинансиране и заради разпределението на бюджета - на базата предимно на научни показатели и не отчитайки оперативната работа, която е основна за синоптиците. Въпреки че просветният министър декларира готовност да приюти метеоролозите, от БАН се обявиха категорично против подобно решение. И след вчерашната среща двете страни не помръднаха от позициите си. Акад. Ревалски посочи, че изваждането на метеоролозите от БАН ще е прецедент, който може да доведе до искането и на други институти да излязат от организацията. "Ако правителството желае да има хидрометеорологична служба, която да е на негово подчинение или на някое от министерствата, ние ще обсъдим този въпрос и ще се постараем на базата на това, което съществува в НИМХ, да бъде изградена такава служба", подчерта той. Директорът на НИМХ остана скептичен..." - в. "Сега".

"Премиерът Бойко Борисов даде срок до следващата сряда БАН и НИМХ да намерят решение на проблема. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинг след среща с представители на НИМХ и БАН в Министерски съвет, цитиран от Агенция "Фокус". "Това, което имаме като ситуация, е категорично искане на НИМХ да излезе извън БАН, което БАН не подкрепя. Причините за искането са както финансови, така и лично отношение. Премиерът Бойко Борисов помоли до следващата сряда ръководствата на БАН и НИМХ да намерят общо решение, което да бъде взето в дух на съгласие. Ние сме готови да подкрепим всяко решение. Това е въпрос, който трябва да бъде обсъден от БАН, но ние не можем да останем безучастни, защото НИМХ обслужва седем или осем сектора", обясни Вълчев. Министърът посочи, че вариантите, които ще се търсят от двете страни, ще бъдат в посока да се даде по-голяма самостоятелност на НИМХ. "Ние като правителство в никакъв случай не искаме да бъдем обвинени, че по този начин ще се направи крачка към разделянето на БАН, макар и само с един институт. Премиерът Борисов категорично призова двете страни да намерят единодушно решение до следващата сряда. Ако такова не бъде намерено, тогава ще търсим вариант как да подпомогнем дейността на НИМХ, така че да не спре дейността му", коментира Вълчев. Според метеоролозите парите се разпределят неравномерно между институтите в Българската академия на науките и затова те поискаха да преминат към Министерството на образованието. От БАН излязоха с официален отговор, в който посочиха, че Академията винаги е правила максимално възможното за приоритетното финансиране на НИМХ. От МОН заявиха готовност за предприемане на действия по изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН) и заявиха, че ще бъде отпуснат извънреден транш от 150 хил. лв. на НИМХ, за да може институтът да продължи да работи..." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават също, че лидерката на БСП Корнелия Нинова е изпратила писмо до Антонио Таяни заради задочния спор с Ангел Джамбазки.

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни заради изказване на евродепутата Ангел Джамбазки, в което той отрича правото на най-голямата опозиционна партия в България да коментира важни национални въпроси и заявява: "Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел." Според Нинова това не е изолиран случай, а тенденция на засилване на езика на омразата. "Още по-недопустимо в случая е, че се вменява колективна вина и посоченият за унищожение враг са всички български социалисти - това не просто напомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа", се казва в писмото. Лидерът на БСП иска от Таяни да се разграничи и да предприеме мерки, тъй като Джамбазки поставя кафяво петно върху европарламента. В него се подчертава, че нито лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, нито коалиционният партньор и премиер Бойко Борисов са го направили. "Знаем, че политическият дебат понякога е остър и агресивен между различни по своята идеология партии, но когато езикът на омразата завладява този дебат, когато последователно се създават предпоставки омразата да премине от говорене към действие, наша обща отговорност е да използваме всички възможности да го пресичаме и да показваме ясно, че спазването на човешките права и толерантността са ценности, които Европейският съюз и неговите институции ще отстояват без колебание", се казва още в писмото." - в. "Дневник".

В. "Труд" публикува пълния текст на писмото: "Във връзка с изказването на евродепутата Ангел Джамбазки, че "Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел" председателят на НС на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни и председателя на групата на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман...

Уважаеми г-н Таяни, Обръщам се към Вас във връзка с недопустими изявления на член на Европейския парламент в българските медии. Ангел Джамбазки, в интервю за електронно издание, отрича правото на най-голямата опозиционна партия в България да коментира важни национални въпроси и заявява: "Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел". Това не е изолиран случай. За съжаление е налице явна тенденция на засилване на езика на омразата, провокирана от националисти и крайнодесни политически лидери. Трябва да отбележа, че в годините на прехода след 1989 г., в условия на най-тежка политическа конфронтация, никога народни представители и политически фигури не са си позволявали подобни крайности, призовавайки към физическо унищожение на политически опоненти. Още по-недопустимо в случая е, че се вменява колективна вина и посоченият за унищожение враг са всички български социалисти - това не просто напомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа. Когато подобни закани излизат от устата на член на Европейския парламент, аз вярвам, г-н Председател, че е Ваше задължение да се разграничите и да предприемете възможните мерки в институцията, която е символ на обединена, мирна и демократична Европа и върху която с поведението си един неин член поставя кафяво петно. Трябва да подчертая също, че Г-н Джамбазки не е просто член на Европейския парламент. Той е заместник-председател на една от съуправляващите партии в България - ВМРО, чийто председател Красимир Каракачанов е вицепремиер и министър на отбраната. В този контекст заплахите трябва да бъдат разглеждани с още по-голяма загриженост. Особено тревожно е, че от думите на Ангел Джамбазки не се разграничи публично нито ръководството на неговата партия, нито премиера и председател на водещата в управлението партия ГЕРБ Бойко Борисов. Знаем, че политическият дебат понякога е остър и агресивен между различни по своята идеология партии , но когато езикът на омразата завладява този дебат, когато последователно се създават предпоставки омразата да премине от говорене към действие, наша обща отговорност е да използваме всички възможности да го пресичаме и да показваме ясно, че спазването на човешките права и толерантността са ценности, които Европейският съюз и неговите институции ще отстояват без колебание."

Вестниците отделят място и на продължаващия проблем с работата на Търговския регистър.

"Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по вписванията.
Справки за актуално състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от 15 август, сряда. Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра. Агенция по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват.
Всички останали регистри на Агенция по вписванията работят с пълните си функционалности.
Агенцията отново поднася извинения на потребителите си за причинените неудобства. По повод постъпили запитвания, Агенция по вписванията уточнява, че причините са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса." - в. "24 часа".

"Справки в Търговския регистър за актуално състояние на фирмите ще могат се правят от сряда, 15 август. Това съобщиха от Агенцията по вписванията, която отговаря за регистъра. Съобщението им гласи: "Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп. Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра. Агенция по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват." От агенцията уверяват, че "причините са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса". ИТ-експерти от агенцията, както и такива от ангажираната с поддръжката фирма и съвместно с други държавни ведомства "продължават да работят в непрекъснат режим в изпълнение на плана за действие за възстановяване на регистъра в пълната му работоспособност", пише още в съобщението. Търговският регистър не работи от петък сутринта и засега не е ясно колко сериозни ще бъдат последиците от това. Според специалисти, цитирани от "Капитал", повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация в регистъра от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами. В петък беше съобщено, че ще трябват поне 8 часа, за да бъде отстранен проблемът. От тогава обаче минаха поне 76 часа. Освен че е недостъпен онлайн, регистърът е затворен и за ползване на гише, обясниха пред "Сега" от Агенцията по вписванията. Вчера от АВ съобщиха, че министърът на правосъдието Цецка Цачева е уведомена и незабавно е сезирала прокуратурата, ДАНС и МВР. "Приложен е авариен план за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра. За отстраняването на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенция по вписванията, както и от други държавни ведомства. Всички останали регистри на Агенция по вписванията са достъпни и функционират нормално". От правосъдното министерство обясниха, че няма да дават никаква информация, докато не приключи проверката на разследващите." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини