Най-добрата закуска срещу стрес

Стресът е част от ежедневието на всеки един от нас, а начините за справяне с него се ползват с повишен интерес. Учени от Харвардския университет в Съединените американски щати откриха закуската, която способства за намаляване нивата на стрес и в същото време се продава на напълно достъпна цена, пише „Комсомолска правда“. 

В експеримента участвали три групи доброволци, които в продължение на един месец са консумирали различни продукти на закуска. Първата група е закусвала яйца, втората — едри овесени ядки, а третата — овесена каша полуфабрикат. 

В края на изследването е станало ясно, че най-добре са се справили със стреса доброволците, които всеки ден са изяждали по едно или две яйца. Най-малко стресоустойчиви са се оказали тези от участниците в експеримента, които да похапвали инстантна овесена каша. Причината е рязкото повишаване на кръвната захар и последващият бърз спад след консумацията на този продукт. В подобни случаи организмът произвежда хормона на стреса кортизол, което може да причини симптоми на панически атаки — страх, слабост и студена пот. 

Според учените за резултатна борба със стреса за закуска е добре да се хапва омлет с карфиол или броколи. След това е хубаво да се изпие чаша сок от тиква или да се изядат шепа тиквени семки. Последните са добър източник на магнезий и помагат да овладеем чувството на тревожност.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини