Турската лира продължи бързо да потъва

Бързото обезценяване на турската лира се поднови в понеделник с отварянето на пазарите в Азия, след като турската централна банка не предприе нищо през почивните дни, за да спре бързото поевтиняване на националната валута, а президентът Реджеп Тайип Ердоган продължи да говори, че случващото се по пазарите е резултат заговор срещу страната му.
В ранните часове на понеделник по борсите в азиатско-тихоокеанския район доларът се разменяше вече за 7.24 лири, при положение, че в петък приключи на ниво малко под 6 лири. Преди четири години обменният курс бе две лири за долар, а само от началото на тази година лирата изгуби 40% от стойността си.
Това е само потвърждение, че не са изчезнали притесненията на инвеститорите за състоянието на турската икономика, влиянието на президента Ердоган над нея и влошаващите се отношения със САЩ, коментира "Ройтерс".
 
В неделя държавният глава каза, че слабостта на националната валута не отразява икономическите реалности в Турция. На митинг пред съмишленици в Трабзон той заяви, че страната не е във финансова криза като тази в Азия през 1998 г. и попари надеждите за повишаване на лихвите.
"Лихвите са инструмент за експлоатация, който прави богатите по-богати, а бедните - по-бедни. Никой е бива да се опитва да ни вкарва в този капан, няма да ни подлъжат с този заговор, никой не бива да се впечатлява", цитира думите му "Ройтерс".
 
Инвеститори и анализатори се опасяват именно от такава позиция на Ердоган, защото според тях тя тласка Турция към "твърдо приземяване". 
Той обаче повтори за пореден ред днес тезата си: "Каква е причината за цялата тази бура в чаша чай? Няма икономически причини за случващото се... Това се нарича провеждане на операция срещу Турция".
В петък лирата изгуби 17% от обменната си стойност спрямо долара, но Ердоган продължи да повтаря призива си турците да обърнат валута и злато в лири като проява на патриотизъм и "народна борба". В неделя той се обърна и към бизнеса: "Специално призовавам нашите производители да не се втурват към банките и да купуват долари. Не заемайте позицията :"Банкрутирахме, свършени сме, трябва да се подсигурим". Ако го сторите, ще сгрешите. Трябва да знаете, че да крепим страната си гордо изправена е дълг и на бизнесмените".
В събота президентът заяви, че Турция има намерение да ограничи използването на долари, като премине в плащания с национални валути с търговски партньори като Русия, Китай, Иран и Украйна и не изключи да се договори за същото с еврозоната и Европейския съюз - основният партньор на турската икономика.
"Турция никога няма да приеме ред, в който се обявява война на целия свят" чрез заплахи и санкции, каза още той без да посочво поименно кого има предвид. В неделя Ердоган повтори тази позиция и повтори заплахата си от статията си в "Ню Йорк таймс" в събота - че страната "ще се обърне към нови пазари, нови партньори и нови съюзи". Както той, така и председателят на парламента и доскорошен премиер Бинали Йълдъръм наричат случващото се "икономическа война" - същият израз, който тази седмица употреби руският премиер Дмитрий Медведев по повод американските санкции срещу Русия. "Разпознахме вашата игра и ѝ отправяме предизвикателство", добави днес Ердоган, отбелязвайки, че целта на САЩ била "да завземат Турция във всичк иобласти - от финансите до политиката".
Спорът със САЩ е в няколко сфери, но вече се олицетворява от искането на Ердоган да му предадат Фехтуллах Гюлен и настояването на Вашингтон да бъде освободен американският пастор Андрю Брънсън.
В сряда турска делегация имаше преговори в САЩ с администрацията на президента Доналд Тръмп, но се прибра в четвъртък без резултати. Сега Ердоган казва, че именно въпросната сряда била крайният срок, който Вашингтон бил поставил на Анкара да освободи Брънсън. "В противен случай ще ни санкционират... И какво стана? Незабавно и ние наложихме санкции на техни министри", заяви президентът.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини