Милионите за общините - основно при ГЕРБ и ДПС. Преглед на печата

24 часа

Разделят плажовете на 12 класи

Идеята черноморските плажове да се разделят на различни категории в зависимост от това в какъв район се намират и какви услуги се предлагат на тях е на път да се осъществи. С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, пуснати за обществено обсъждане в четвъртък, плажовете вече ще се разделят на четири основни групи.

Труд

Гардовете от "Аркус" казвали "шефе" на Очите

Зърненият бос Бенчо Бенчев е получил безвъзмездно 30% от акциите в охранителната фирма "Аркус Сигурност- Бургас" след разстрела на Александър Алексиев - Сашо Водолаза. Личният телохранител на Митьо Очите бе застрелян през юни 2016 г. в ресторант "4you", а наследниците предоставили без пари дяловете му на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас и така богаташът Бенчев получил от собствеността на "Аркус". Това разказа пред Би Ти Ви Иван Владимиров, който е управител на охранителната фирма и също държи част от акциите.

Владимиров е бивш полицейски началник, командвал РПУ-та и "Криминална полиция" в Бургас. Той познавал Митьо и в миналото го "профилактирал". Синът му - Методий Владимиров, който е зам.-шеф на Бургаския затвор, също познавал Очите, но не бил негов авер, както го клеветели затворниците.

Митьо Очите бил назначен в "Аркус" през 2015 г. като консултант, за да се социализира, но управителят Владимиров няма разумно обяснение защо охранителите казвали "шефе" на Очите. "Може би изпитват респект към биографията му".

С оферти с ниски цени фирмата "Аркус" е спечелила обществени поръчки за близо 250 000 лв. на общините Несебър и Айтос, на НОИ в Бургас и др. Фирмата охранява и бургаската погребална агенция, чийто катафалки бяха палени на няколко пъти, а собственичката бе изнудвана да отчита по 100 лв. след всяко погребение.

Монитор

Крадци броят питиетата на туристите

Пияни туристи спъват работата на полицията по морето. Те не помнят кога, къде и как са ги обрали. За това се оплакаха командировани от СДВР служители по курортите. Те се хванали за главите още първите дни, след като в районните управления в по-малките градчета започнали да пристигат голи до кръста махмурлии, които заявявали, че са обрани, и пускали жалби.

В тях обаче не знаели какво да напишат, тъй като си спомняли вечерта едва до второто посетено заведение. След това всичко им се губило, включително и парите. Последният случай бил в Созопол. Там преди три дни англичанин се появил в приемната на полицията и казал, че му липсват повече от 4 хил. лева.

Веднага бил сформиран екип, които тръгнал по дадените насоки от чужденеца. Мъжът, който бил около 60-годишен, обяснил, че е бил на ресторант, след това за едно малко питие на бар. Оказало се обаче, че е посетил три бара, а малките питиета далеч повече от едно. В последното заведение, където бил, пък почерпил щедро седем млади момичета, дал и бакшиш от 1000 лева на сервитьорките.

Стандарт

Готвят минимален размер на гарантирана втора пенсия

Пенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще бъдат изчислявани на реално внесени осигуровки. Това предвиждат предложения за промени на Кодекса за социално осигуряване (КСО), изработени със съгласието на дружествата, работодатели, синдикати и експерти. Промените бяха представени от социалния министър Бисер Петков и представители на работната група по регламентиране на фазата на изплащане на вторите пенсии.

При пенсиониране ще се подписва пенсионен договор с фонда, като в договора ще има записан гарантиран размер на допълнителната пожизнената пенсия за старост, като той ще бъде изчислен на базата на сумата на брутния размер на преведените от НАП осигурителни вноски за осигуреното лице. Това е вид гаранция, която на практика пенсионните дружества заплащат с формирането на резерв за гарантиране на брутния размер на осигурителните вноски.

Сега

НАП оправда неизпълнения план за ДДС с износа

През последните години управляващите постоянно се хвалят, че бюджетът прелива от приходи, което обясняват с все по-успешната работа по събирането на данъците. Това внушава и публикуваният преди дни отчет на НАП за постиженията през 2017 г. Че приходите растат, е факт, но това се дължи преди всичко на жилавия български бизнес, който работи здраво, печели нови пазари и тегли нагоре икономиката - въпреки че депутати, министри и чиновници непрекъснато вгорчават средата с чести ремонти на нормативната база, бюрокрация и нездраво лобиране. Признава го косвено и отчетният доклад на приходната агенция, където черно на бяло пише, че растящият експорт на нашите фирми води до намаление на данъчните постъпления. Оказва се, че през 2017 г. нетните постъпления от ДДС, който е най-големият приходоизточник в бюджета, не само изостават от планираното, но и са по-ниски от предходната година.

Капитал дейли

Милионите за общините - основно при ГЕРБ и ДПС

Основно при кметове на ГЕРБ и ДПС ще отидат отпуснатите миналата седмица от правителството 111 млн. лв. допълнителни разходи за общо 99 общини. Общините на БСП са само шест и те ще получат общо 2.6 млн. лв., но реално голяма част от тези пари се насочват към села на ДПС, патриоти и остатъци от Реформаторския блок. При райони на местни коалиции и независими кандидати (18 на брой) пък ще отидат 9.7 млн. лева. Това става ясно от постановлението на Министерския съвет, което бе публикувано днес в системата за правна информация.

Дума

Компютърна фирма ще внася тестери за чумата по овцете

Спешно регистрирана компютърна фирма е избрана да доставя тестери за чума по овцете, става ясно от регистъра на обществените поръчки, съобщи сайтът agronovinite.com. Процедурата - договаряне без предварително обявление, е открита на 31 юли 2018 г. от Агенцията по храните.

За участие е поканена само "Глобул вижън 2018". Тя е регистрирана на 29 юни - осем дни след като БАБХ обяви, че е открито първото огнище на чума по преживните животни и ден преди директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев да издаде заповед за изтребването им след откриване и на второ огнище. Предметът на дейност на компанията няма нищо общо с ветеринарно-медицинската дейност.

"Глобул вижън 2018" се занимава с продажба на компютри, хардуер и периферни устройства. Неин собственик е 28-годишният Никола Явахчов. Той бил член на секционна избирателна комисия в "Овча купел", но не е ясно от коя партия. Капиталът на "Глобул вижън 2018" е 500 лв., а поръчката е за 336 184,80 лв. без ДДС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини