Нов сценарий за края на Слънцето

Международен екип учени откри планетарна мъглявина, която е наопаки - планетарна мъглявина обкръжена отвън с това, което трябва да е във вътрешността ѝ - точно обратното на обичайното разпределение, разказва phys.org.

Според авторите нашето Слънце ще остарее по същия начин.

В статията си, публикувана в списание Nature Astronomy, групата описва находката и предлага възможни обяснения за нейното съществуване.

Едни от най-забележителните обекти в нощното небе са така наречените планетарни мъглявини - огромни облаци от горещ газ, простиращи се на няколко светлинни години. В миналото астрономите са смятали, че са далечни звездни системи, в които се образуват нови планети и едва в средата на ХIХ век, учените установяват, че това не е така.

Оказва се, че това са останки от изхвърлените обвивки на по-малките звезди като Слънцето, които  обикновено, когато остареят, изхвърлят смес от газ и прах, обясняват изследователите.

Тези звезди, почти изчерпали своите запаси от водород, се превръщат в червени гиганти. Този газ се нагрява постоянно от ултравиолетова светлина от умиращата звезда или бяло джудже, което се появява след последното изхвърляне на външните слоеве на звездата.

Този материал образува облак от електрически заредена материя. Такива звезди, обвити в облак, са известни като планетарни мъглявини. Изследователите обясняват, че тези мъглявини обикновено имат слоеста форма - най-вътрешният слой обикновено се състои от силно йонизиран хелий, следващият най-близък слой съдържа по-малко йонизиран кислород и най-отдалечената областобикновено се състои от смес от леко йонизиран кислород и азот.

Но сега екипът намери нещо различно - мъглявина от газ и прах, наречена HuBi 1, която е структурирана обратно на нормалното. Газът в най-външния слой е по-силно йонизиран от този, който е най-близо до звездата - тоест тя е наопаки.

Слънцето ще умре по същия начин, според авторите на статията. 

"Идвайки от прародител със маса, подобна на тази на Слънцето, HuBi 1 представлява потенциално крайното състояние на нашето Слънце", пише Мартин Гереро (Martin Guerrero) от Института по астрофизика на Андалусия в Гранада (Испания) и екипът му. Тази звезда представлява "загубената връзка" в еволюцията на белите джуджета, разположени в центъра на други планетарни мъглявини. "По този начин и Слънцето може да завърши своя живот", отбелязват авторите.

Изследователите отбелязват, че преди откритието им се е предполагало, че такава мъглявина не съществува - че няма как да се образува. Но сега, след като са намерили една, те представят възможно обяснение. Те смятат, че е възможно  остарялата звезда, свила до бяло джудже, да произведе за последно нещо като взрив, който да изпрати ударна вълна през облака и да йонизира газовете в най-отдалечения регион. Ударната вълна би трябвало да се охлади, преди да може да йонизира газовете, които среща, което обяснява защо вътрешните слоеве не са по-силно засегнати. Екипът също така съобщава, че са разгледали историческите записи за звездата и са установили, че през последните 46 години тя е отслабнала значително. 

Подобна съдба може да се очаква Слънцето в далечно бъдеще, тъй като тя е с почти същата маса и размер на предшественика на HuBi 1. да се провери тази теория ще бъде възможно в близко бъдеще, когато т.нар обект Сакурай (Sakurai), друга остаряла звезда, намираща се в съзвездието Стрелец, която ще влезе в същата фаза на еволюция като бившата звезда в центъра HuBi 1.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини