Седем български ученици са пострадали при взрива край Болоня

Български ученици, които са били на екскурзия в Италия, са пострадали след станалата по-рано експлозия на автоцистерна край летището в Болоня, съобщи италианската национална телевизия Рай 1, на която се позова БНР.

По-късно МВнР уточни, че са пострадали седем ученици от група от 20 единайсетокласници от механотехникума "Владимир Комаров" в Силистра, които са в Италия по специална европейска програма - на практически стаж в местна фирма.

По информация на директора на гимназията, която също пътува с групата, двама ученици вече са изписани от болница, още трима ще бъдат изписани най-късно утре сутринта. По-тежко е пострадал един ученик, който има наранявания по краката, но е без опасност за живота.

БНР предаде, че по-тежко пострадалият ученик е настанен в болница в Чезена, останалите са в в лечебно заведение в Бацано.

Установен е контакт с родителите на децата, съобщи още МВнР.

Групата се придружава от четирима преподаватели от училището, сред които няма пострадали.

Повечето деца, пострадали при вчерашната тежка катастрофа, вече са изписани от болница. "Три от децата са в две в болници, като едно от тях е по-сериозно пострадало - то е с обгорени крака, останалите са изписани", съобщи генералният консул в Милано Росен Русеф пред бТВ.

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти, със службата по гражданска защита и с болниците, в които са настанени учениците.

Организира се прибиране на децата, които не са настанени в болница.

По думите на Геновева Кондова от Регионалния инспекторат по образование в Силистра българчетата били в Болония от 3 август. Стажът им трябвало да продължи до края на месеца, предаде bTV

Децата учели компютърна техника и технологии и практиката им била свързана с тяхната специалност. Учениците са пълнолетни. Били са в неподходящото време на неподходящото място, коментира още Кондова.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство: 00393337826043

Поне двама души са загинали, а близо 70 бяха ранени при експлозията. При взрива и последвалия пожар се е срутил част от надлез. Множество хора са пострадали от отломки и парчета стъкло от счупени прозорци на съседни сгради.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини