ЕС блокира санкциите на САЩ срещу Иран

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обеща Вашингтон да върне санкциите срещу Иран, след като президентът Доналд Тръмп напусна ядрената сделка, информира АФП.

Рестриктивните мерки ще влязат в сила от 04,01 часа по Гринуич във вторник. Иранското правителство няма да може да купува американски банкноти и санкциите ще ударят иранската икономика, включително и износа.

Запитан дали Техеран ще успее да избегне мерките, Помпео заяви пред журналисти, че "САЩ ще наложат санкциите". Държавният секретар, който говори на път за Вашингтон, след като участва на форума на АСЕАН в Сингапур, заяви, че се опитват да окажат натиск над Техеран, за да се откаже от "зловредните си действия".

Със задействането на първата серия от санкции, повторно наложени от страна на САЩ спрямо Иран, актуализираният Блокиращ регламент на ЕС влиза в сила на 7 август с цел смекчаване на въздействието им върху интересите на дружествата от ЕС, които извършват законна стопанска дейност в Иран, се казва в съобщението на Комисията.

Мярката е част от подкрепата на ЕС за непрекъснатото, пълно и ефективно изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) — ядрената сделка с Иран, включително чрез запазване на търговските и икономическите отношения между ЕС и Иран, които бяха нормализирани, когато в резултат на СВПД бяха отменени санкциите, свързани с ядрената програма.

Процесът на актуализация на Блокиращия регламент бе лансиран от Комисията на 6 юни 2018 г., когато тя добави към приложното му поле извънтериториалните санкции, които САЩ налага повторно спрямо Иран. Последва двумесечен срок за контрол от Европейския парламент и Съвета. Тъй като никой от тях не възрази, актуализацията се публикува в Официален вестник и влиза в сила на 7 август.

Блокиращият регламент позволява на операторите от ЕС да си възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, от лицата, които ги причиняват, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях. Той също така забранява на лица от ЕС да спазват тези санкции, освен ако по изключение е разрешено от Комисията, в случай че неспазването сериозно вреди на техните интереси или на интересите на Съюза. Разрешенията се издават въз основа на одобрени критерии, които ще бъдат публикувани също на 7 август.

За да се помогне на дружествата от ЕС при прилагането на актуализирания Блокиращ регламент, Комисията ще публикува също указания, за да улесни разбирането на съответните правни актове.

На 8 май президентът Тръмп реши да оттегли САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) и да възстанови всички вече отменени санкции съгласно това споразумение. Отново наложените санкции от страна на САЩ ще влязат в сила след период за "приключване" съответно от 90 дни (изтичащ на 6 август 2018 г.) за някои санкции и 180 дни (изтичащ на 4 ноември 2018 г.) за други.

Междувременно ЕС и страните членки, които се подписаха под ядрената сделка, разкритикуваха САЩ за оттеглянето и връщането на санкциите.

В съобщението на шефа за външната политика на ЕС Федерика Могерини и външните министри на Германия, Франция и Великобритания се казва, че ще продължат да изпълняват споразумението с Иран. Те ще продължат да внасят петрол и газ от Иран въпреки ембаргото, както и ефективно поддържане на финансовите канали.

По-рано днес Техеран обяви, че САЩ, Израел и Саудитска Арабия са изолирани от света.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини