Обявено е бедствено положение на територията на Пловдивска област

Със заповед на областния управител бе обявено бедствено положение на територията на област Пловдив за седемдневен срок, считано от 16:00 ч. днес, 2 август. Това стана на извънредно заседание на Щаба за защита при бедствия, на което присъстваха експерти от Областна администрация, кметове, представители на „Напоителни системи“ – клон Марица, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Областна дирекция на МВР и други институции.

Причината за обявеното бедствено положение е приливането на участък от река Чая на територията на община Садово – землища на град Садово и село Катуница, община Родопи, землище на село Ягодово, пропадане на пътя за Добралък в община Куклен и активизиране на свлачища по пътя Асеновград – Смолян.

Във връзка с обявеното бедствено положение се въвежда в действие Областния план за защита при бедствия в частта му „План за защита при наводнения“.

Причината за възникналата бедствена ситуация са проливните дъждове, които повишават водосбора на Чая. Дигата в района на Катуница е строена през 50-те години на миналия век и част от нея е компрометирана, а водните количества, които са се изсипали в реката през последното денонощие са довели до нейното преливане.

От „Напоителни системи“ – клон Марица заявиха, че в момента тежка техника работи на дигата и я насипва с едроломен камък. Целта е незабавно възстановяване на застрашеното защитно съоръжение. Цялостно решение на проблема в дългосрочен план е изграждането на нова дига.

На 4 км от Добрълък пътят е пропаднал и достъпът до селото е силно затруднен, но няма засегнати къщи и бедстващи хора. Няколко квартала на селото са непроходими. В момента се обрушва ската, за да бъде разчистен пътя. Възстановено е и електрозахранването.

Кметовете на застрашените общините от областта трябва да започнат незабавно провеждане на планираните дейности за защита живота и здравето на населението и опазването на околната среда, да организират непрекъснато наблюдение на нивата на реките и потенциално опасните язовири на територията на областта, както и на активизираните свлачища.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини