ЕК: Страните от общността да вземат мерки срещу кибератаки при изборите за ЕП

Страните от ЕС трябва да вземат мерки за предотвратяването на кибератаки срещу изборния процес по време на вота за Европейски парламент, който предстои през месец май 2019 г., призова еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг в интервю за медийната група "Funke Mediengruppe".

Необходимо е да се осуетят действията, насочени към подкопаването на демократичните системи и превръщането им в оръжие срещу самите демократични страни, коментира Кинг.

По думите му обаче, по-голяма заплаха от кибератаките представляват кампаниите за манипулиране на поведението на избирателите при провеждане на избори - тяхното идентифициране и е доста по-трудно. Става дума за намеса в хода на изборните кампании с помощта на дезинформация и фалшиви новини, които повлияват на общественото мнение.

Еврокомисарят призова също интернет порталите и конкретно Facebook и Youtube към по-съществени действия за борба с дезинформацията. Той посочи, че са нужни ясни правила, които да попречат на ботовете да бъдат представяни като реални потребители.

Наред с това трябва да се ограничат възможностите за разпространение на политическа реклама, насочена към конкретна аудитория.

Европейската комисия смята, че една от мерките, които трябва да бъдат приложени незабавно от интернет платформите, е разработване на кодекс за поведение.

Превръщането на социалните мрежи в оръжие срещу демокрацията е недопустимо, подчерта еврокомисарят.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини