Президентско вето над промените в Закона за приватизация

Президентът Румен Радев налага вето над приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и връща за ново обсъждане в парламента текстовете.

Мотив за това е, че гласуваните разпоредби не само не защитават обществения интерес, но и го увреждат.

Възраженията на държавния глава са срещу § 3 и § 4, които ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото, посочват от прессекретариата на държавния глава.

С § 3 се ограничава срокът на специфични задължения на купувачите по приватизационни договори в рамките на 5 години. В мотивите на ветото се посочва, че конкретният времеви обхват на задълженията по всеки приватизационен договор трябва да се определя според обекта на приватизацията и осъществяваната дейност, а не да се подчинява на формални законови ограничения, които създават преимущество на купувачите за сметка на обществения интерес.

С § 4 това ново правило, както и разсрочването на поетите задължения, ще важат и за вече сключени приватизационни договори. Новата уредба ще се отнася за купувачи, които не са изпълнили своите задължения, но са платили неустойките за тях. Нещо повече, плащането на тези неустойки се изисква само за първите 5 години от договора. Така ще се облагодетелстват и неизправни купувачи, които имат непогасени плащания за неустойки за период след тези 5 години.

Според държавния глава приетата уредба ще има за последица освобождаване на купувачите от специфични задължения. Ще се изключи и възможността да се търсят неустойки за тяхното неизпълнение за периода над 5 години.

Няма и оценка как новата уредба ще се отрази на средствата от неустойки, които трябва да постъпват в държавната пенсионна система и в общинските бюджети.

Припомняме, внесените поправки предизвикаха негодуванието на депутатите от НФСБ, които обвиниха ГЕРБ в икономически лобизъм. Причината е, че със поправките и то със задна дата, на държавата се спестяват 58 млн. лв., които братя Домусчиеви е трябвало да платят според съдебно решение. 

На практика поправките, които водят до това са внесени от двама депутати - Николай Александров от "Атака" и Емил Димитров от ВМРО - и действат в съвкупност. Самото законодателство обаче е минало през одобрението на комисия и въпреки че поправките бяха оттеглени от вносителите си, бяха гласувани в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Воля" и част от патриотите. Те не бяха подкрепени от присъствалите в зала депутати от НФСБ и БСП. 

Споровете за поправките беше и поредното напрежение вътре в редиците на патриотите и съответно и в управленската коалиция с ГЕРБ в последния месец.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини