Интернет инфраструктурата може да бъде залята скоро

Интернет инфраструктурата ще се окаже под вода, ако морското равнище продължава да се покачва. Има опасност това да се случи по-скоро от очакваното, предупредиха учени.

Американски инженери са идентифицирали проблем, за който никой не се е замислял – и за който никой не би очаквал да ни връхлети скоро: интернет инфраструктурата може да се окаже под вода след по-малко от 2 десетилетия, пише GreenTech.bg.

В рамките на 15 години морската вода би могла да залее заровените оптични кабели в Ню Йорк, Сиатъл, Маями и други крайбрежни градове в САЩ, според проучването, за което съобщава Climate News Network.

Последиците за глобалните комуникации от подобен сценарий са неизвестни. Но тъй като ледените шапки на планетата се топят и водата в океаните продължава да се надига, с повишаване на глобалните температури шансовете за наводняване на градовете се увеличават.

А това означава вода там, където не е очаквана: при заровените кабели, при центровете за данни, при комутационните центрове, въобще при всички „невралгични центрове” на физическата структура на интернет, според екип от университета Уисконсин-Мадисън и Университета в Орегон.

„Очаквахме, че имаме около 50 години, за да планираме. Но не, нямаме 50 години”, каза Паул Барфорд – ученият, който ръководи изследването и го представя на среща пред мрежови изследователи. „Задържането на морето е трудно. Вероятно можем да си купим малко време, но в дългосрочен план това просто няма да бъде ефективно решение”.

За разлика от големите комуникационни кабели, минаващи по океанското дъно, градските инфраструктури не са изработени така, че да могат да издържат на продължителни въздействия като корозия и налягане на морската вода.

Според изчисленията на американските учени, които касаят само САЩ, до 2033 г. под вода ще са около 4000 мили (6 400 километра) оптичен кабел. Повече от 1100 комутационни центъра – места, където информацията се разпределя и насочва – ще бъдат заобиколени от вода.

Много от рисковите трасета и в момента се намират твърде близо до морското равнище. Съвсем малко покачване би означавало допълнителен риск, особено на местата, където подводните кабели излизат на брега.

„След не много време всички точки ще бъдат под вода”, смята проф. Барфорд. „Първата ми мисъл е да „заякчим“ инфраструктурата. Но задържането на морето е трудно. Вероятно можем да си купим малко време,” казва той, но подчертава, че то е наистина съвсем малко.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини