Пожарите в Гърция взеха жертви

24 души са загинали в горските пожарите, бушуващи около гръцката столица Атина, съобщи по телевизията говорител на гръцкото правителство, цитиран от Франс прес. В района на Атина е обявено извънредно положение заради пожарите.

Повечето жертви са попаднали в огнения капан в района на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си, добави говорителят. Ранените са над 150 души, 11 от тях тежко, 16 от пострадалите са деца. Според кризисния щаб, създаден в българското посолство в Атина, засега няма сигнали за пострадали наши сънародници, съобщава NOVA.

 

"Време е за борба срещу пламъците", заяви по-рано премиерът Алексис Ципрас, който съкрати посещението си в Мостар, в Босна, за да се върне в Атина. 600 пожарникари и 300 коли са били разгърнати вчера по трите огнени фронта. Гърция поиска международна помощ за борба с огнената стихия. Пожарите бушуват и от двете страни на Атина. Пламъците са овъглили ферми и гори. Хората са били принудени да избягат на плажовете, откъдето да бъдат евакуирани с кораби на военноморските сили, яхти и рибарски лодки, предаде АП. По този начин са били спасени над 700 души, допълва ДПА.

Според представителя на Бърза помощ пожарите са изненадали хората и нещата са се случили прекалено бързо, предаде АП. Повечето от пожарите са били поставени под контрол през нощта, след като силните ветрове са отслабнали, отбелязва ДПА.
Заради жертвите президентството отмени приема, който трябваше да се състои тази вечер по повод на възстановяването на демокрацията в Гърция през юли 1974 г.
Температурите в Гърция достигат през деня 40 градуса по Целзий и според метеорологичната служба условията ще останат трудни и днес.

По разпореждане на заместник-министъра на външните работи в българската дипломатическа мисия в Атина е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220. До момента обаче, няма български граждани, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за засегнати или бедстващи наши сънародници вследствие на пожарите, отбелязва NOVA. 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини