Как 20-годишната Кайли Дженър създаде корпорация за милиард долара

Кайли Дженър – малката дъщеря от семейство Кардашиан-Дженър, известни със своето риалити предаване Keeping Up with the Kardashians, е на път да стане един от най-младите милиардери в САЩ. Според сп. „Форбс“ тя е типичен пример за ново поколение американци, постигнали успеха си сами и с новите средства на социалните мрежи.
Мнозина биха оспорили уточнението, че 20-годишната американка „сама“ е успяла, защото тя е член на семейство на знаменитости от телевизионен риалити формат. Но е факт, че относително малка част от приходите на Дженър идват от телевизионните ѝ появи. „Форбс“ оценява звездата на 900 млн. долара, от които едва 100 млн. не са от основаната от нея козметична компания Kylie Cosmetics.
Още като тийнейджър Кaйли привлича вниманието на светските медии и чат групите, уголемявайки устните си с импланти. Логично, първият продукт, който тя изкарва на пазара през 2015 г., е комплект от матово червило и молив за устни. Не само че всички предложени бройки се разпродават в рамките на една минута, но и търсенето на думите „матово червило“ в „Гугъл“ на следващият ден е по-голямо, отколкото е било в предходните шест години, според статистика на „Гугъл тенденции“, разказва Би Би Си.
Дженър продължава да разнообразява продуктите, докато увеличава онлайн присъствието си. Успоредно растат продажбите, като има съобщения, че в един ден през 2016 г. те достигат рекордните 19 млн. долара за 24 часа.
Kylie Cosmetics не е стандартна компания – за нея работят едва 12 служители, и то част от тях са на половин работен ден. Тя не се рекламира по никои от традиционните методи, но едва ли и има нужда от тях предвид влиянието на 20-годишната американка в социалните мрежи. Тя има над 110 млн. последователи в „Инстаграм“ и мнозинството от са от целевата група на марката – момичета между 18 и 22 г.
Два примера за „инфлуенсърката“ Кайли Дженър са нарицателни. В първия продукти от MAC Cosmetics, за които се говорело през 2015 г. , че използва Кайли Дженър, бясно се разпродават в цял свят. Вторият е свързан с негативен коментар в „Туитър „по адрес на това доколко модерна е социалната мрежа „Снапчат“ – ефектът е заличаване на милиард и 300 милиона долара от капиталовата оценка на компанията.
Според Стефани Салцман от сп. „Фешъниста“ онлайн маркетингът и хората, способни за влияят на избора на милиони потребители, са от съществено значение за индустриите днес. „Може би в миналото клиентите са виждали какво техните майки използват или са разглеждали по витрините и рафтовете на магазините, но сега всичко е в техните ръце чрез социалните медии“, казва тя. Друг ключов фактор за успеха на марки, които се рекламират от имена като Дженър или Кардашиан, е, че „те са живи хора, а не безлични корпорации“, коментира редакторката.
Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини