Започна голямото обновяване на "училището за шампиони"

Днес в 14 ч със задушевна церемония бе дадено символичното начало на дейностите по основния ремонт и въвеждането  на мерки за енергийна ефективност в СУ „Петко Рачов Славейков“ - Кърджали. Сградата, в която учат над 1600 ученици от подготвителен до 12-ти клас, е най-големият от петте образователни обекта, включени в инвестиционната програма на Община Кърджали и които ще бъдат обновени по проект „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж”.
На церемонията „първа копка“ присъства кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис, зам.кметът Катя Митовска, директорът на СУ „П. Р. Славейков“ Милко Багдасаров, експертът от РУО на МОН – Кърджали Ангелина Костова, много учители от училището, ученици, родители и даже бивши възпитаници. Представители на строителната фирма и строителния надзор също уважиха събитието и получиха пожелания за спорна работа през следващите дни. 
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха момичетата – бъдещи шестокласници в „Славейков“, от вокалната група „Пеещи бонбони“ с ръководител Кирил Кирев, които изпълниха символичните български песни „Дано, дано“ и „Заедно“.
Първа получи думата инж. Катя Митовска, която освен заместник-кмет е и ръководител на проекта. Тя благодари на екипа, подготвил заедно с нея проекта и цялостната документация. Пожела на строителите успех в следващите няколко месеца, за да приключи всичко навреме.
Милко Багдасаров, от своя страна, сподели своята благодарност към общинското ръководство за ангажираността към обновяването на училището. Надеждата му е, че в рамките на следващите два месеца строително-ремонтните дейности ще бъдат към края си и многобройните ученици, за които тази сграда е своеобразен дом, ще влязат в едно изцяло обновено училище. Директорът на най-голямото училище на територията на Южна България обвърза многобройните успехи на възпитаниците на „Славейков“ на национално и международно ниво, поставените рекорди в образованието и спорта, с материалната база, която предстои да бъде обновена. Според него мястото, в което всеки ден почти 2000 човека се срещат и до което имат достъп по 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, заслужава да бъде модерно, качествено изпълнено и гостоприемно. В крайна сметка базата, в комбинацията с отдадеността на учителите, е един от основните фактори за мотивацията и постиженията на учениците.
В отговор кметът инж. Хасан Азис увери директора на училището и всички присъстващи, че средствата за образователна инфраструктура тепърва ще се увеличават. Той нарече инвестицията в СУ „Петко Рачов Славейков“ историческа. Според него „училището за шампиони“ заслужава това грандиозно обновление.
Хасан Азис, Катя Митовска и Милко Багдасаров заедно плиснаха вода с украсено по стар български обичай менче със здравец, за да е на късмет и сполука работата по строително-ремонтните дейности.
Символично кметът и директорът залепиха с цимент една плоча стиропор на фасадата на училището, която без много усилия се залепи здраво. Присъстващите видяха в това добро знамение за успешната и спорна работа. 
Коктейл във фоайето на училището ознаменува края на церемонията „първа копка“ в СУ „П. Р. Славейков“.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини