Сбъдна се мечтата на паисиевци, обновяват изцяло училището им

Поставено бе началото на най-голямата инвестиция за най-старото учебно учебното заведение в Кърджали, откакто е създадено

Със символична първа копка вчера в Средно училище „Отец Паисий” в Кърджали бе даден официалния старт на основния ремонт и въвеждането  на мерки за енергийна ефективност. Кметът на общината инж. Хасан Азис и директорът на училището Златко Атанасов залепиха на сградата парче стиропор. Строително-монтажните работи се извършват  по проект „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж”.

На церемонията присъстваха   общински съветници, служители от общината, Ангелина Костова от Регионално управление  по образованието, учители, родители, представители на фирмата изпълнител и журналисти.

Ръководителят на проекта зам.-кметът инж. Катя Митовска благодари на екипа подготвил проекта и   документация. Изключително съм развълнувана, защото това е моето училище, училището на съпруга ми и на моите деца. Нека всички да проявим търпение по време на ремонта. Нека пожелаем на строителите  всичко да върви всичко по график, за да можем след няколко месеца да се поздравим с изцяло обновена сграда, каза тя.

За мен днес е един прекрасен ден, хубав ден за нашата институция Средно училище „Отец Паисий”, ден който е чакан от много години. Днешният ден ще даде големи и нови възможности за нашето учебно заведение. По проект предстоят много неща – обновяване на всички класни стаи, саниране, изключително красив двор, футболно игрище, подмяна на обзавеждането, изтъкна директорът Златко Атанасов. На този ден се поставя началото на най-голямата инвестиция, правена  на територията на нашето училище, откакто е създадено.  Може би виждате за последен път сградата в този вид. Това е инвестиция за бъдещите поколения, която и след нас ще я има. СУ „Отец Паисий” ще се превърне в едно модерно, съвременно училище от европейски мащаб, добави още той.

Приоритет на приоритетите в община Кърджали е образованието.  Приоритет на приоритетите за мен като кмет са нашите деца, високите стандарти, които трябва да осигурим за тях, подчерта инж. Хасан Азис.

По думите му общината прави най-голямата инвестиция в образователната инфраструктура през последните петдесет години. Всички наши училища на територията на града и в района ще бъдат ремонтирани и санирани, ще бъде подменено оборудването  в класните стаи.

Инвестиционната програма, която община Кърджали реализира по Оперативна програма „Региони в растеж” е за 21 млн. лева. Тези пари можеха да отидат за ремонт на  улици и паркове и за други инфраструктурни обекти. 14 млн. лева от тях отделихме за образованието, т.е. 70 процента от целия ресурс, за  да имат нашите деца най-добрите условия за обучение и нашите преподаватели най-добрите условия за работа, уточни кметът.

Общината е имала възможност да реализира проекти за около 50-52  млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж”. Освен училищата са били включени всички детски градини, Дома на културата, сградата на Пожарната, читалищата и училищата в „Студен кладенец” и „Веселчане”, но от исканите 52 млн. лева за готови проекти е получила 21 млн. лева.

Хасан Азис, Катя Митовска и Златко Атанасов плиснаха менче с вода, за да им върви на строителите като по вода.

Валери КОВАЧЕВ

Снимка:Нов живот

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини