Манолова поиска от Порожонов 300-500 лв. минимум обезщетение за животно в Странджа

Изображение 1 от 2

    Обезщетение, не по-ниско от 300-500 лева на евтаназирано животно в Странджа, поиска в становището си до министъра на земеделието Румен Порожанов омбудсманът Мая Манолова.

    Манолова констатира, че са нарушени основни права на стопаните, защото те не са били информирани за налагането на принудителните мерки за умъртвяване, включително на животни без симптоми, както и за забраната за търговия, придвижване и транспорт в предпазната 3 км зона и в 10 км наблюдавана зона около огнищата на зараза. Не са разяснени и условията, при които собствениците на животните се обезщетяват от държавата за претърпените загуби и пропуснатите ползи, поради лишаването им от поминък.

    “Не мога да си обясня как може да се пристъпи към подобни стъпки, без да се обясни на хората как ще се процедира - само болни животни ли избиват или и здрави. Хората се оплакват, че служителите са нахлували в задните им дворове, по тъмно, без да имат разрешение за това“, разказа омбудсманът.

    Според нея животновъдите са абсолютно прави да протестират. По думите й, след като стопанствата им отговарят на стандартите на европейските директиви, би следвало и размерът на обезщетението им  да е равностойно и справедливо.

    Затова в становището си към министър Порожанов омбудсманът настоява обезщетяването да бъде обвързано с индивидуална оценка на последиците за всеки регистриран земеделски стопанин, пострадал от наложената принудителна мярка и ограничения.

    В препоръката си, тя поиска експерти от земеделското ведомство да отидат на място и да изготвят индивидуални становища с конкретна оценка на всяко пострадало стопанство.

    В понеделник Мая Манолова посети ямболското село Шарково, където е едно от огнищата на африканска чума. В разговор със стопаните там, чиито кози и овце бяха евтаназирани заради заболяването, общественият защитник обобщи и мнението си за фактическата ситуация. 

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини