Гърция за избиването на животни: Това тук не може да се случи

Интересни сравнения с практиката на Гърция при заболяване при животните прави Валентина Василева, председател на ЕНП. При първите информации за масово избиване на овце и кози в Странджа тя се свързва с гръцки фермери и високопоставени служители в държавната администрация, за да разбере каква е практиката при тях. Гърция също граничи с Турция, откъдето е тръгнала чумата по овцете и козите и също има правила за действие при подобни случаи. Ето какво публикува във Фейсбук тя:

“Направих справка в съседна Гърция. Осъществих контакт с големите млекопроизводители и фермери, две от тях в близост до Турция, както и висш служител.
1. Във фермите и мандрите всичко е спокойно. Наложи ми се да доказвам самоличност, понеже операторите решиха, че се шегувам, разказвайки за мерките, които е предприело нашето правителство.
2. Гърция не изключва наличието на подобно заболяване, но дословният цитат беше - "Това по този начин в Гърция не може да се случи. Вие се шегувате!"
3. Опасността е известна в Гърция, но:
- убиват се животни, които имат доказано най-малкото повишена температура
- отделят се болните от здравите в различни стада
- Прави се справка дали са предварително ваксинирани. Ако не, то отговорността се носи от държавата.
- Недопустима е евтаназия на цели стада по предположение за опасност
- Има ли проби от млечни продукти?”

Няколко дни по-късно, след обясненията на властите какво е наложило масовата евтаназия Валентина Василева допълни публикацията си:


“Без да подценявам опасностите и след като цял ден слушах изявленията на шефа на БАБХ и министъра на земеделието, реших да продължа своеобразното си международно разследване в посока на сайта на Министерството на земеделието на Гърция. Правя го не защото Гърция ми е еталон, а защото е съседна държава, членка на ЕС и граничеща с Турция, въпреки че ако попитате Борисов, той веднага ще ви разкаже колко сме финансово и политически стабилни за разлика от фалиралата ни съседка.

1. Така и не разбрахме дали българското правителство действа по усмотрение или съвместно с DG SANTE? В рамките на 3 минути шефът на БАБХ – д-р Дамян Илиев първо каза, че DG SANTE оставя това решение на нашите институции, а после, че са взели решението заедно.
2. Къде е разпоредбата, в която пише, че евтаназията на всички животни е задължителна?
3. В ръководството за борба с чумата по дребните преживни животни от януари 2018г не се споменава за евтаназия на цели стада.
Сега да сравним мерките в България и Гърция, за която шефът на БАБХ каза, че миналата година са се избивали масово стада, точно както при нас.
За сравнение - заразяването при чума става най-вече по аерозолен или орален начин. Когато заразените животни са във виремичен стадий на болестта те излъчват вирус чрез инфекциозния аерозол при кашляне или чрез фекалиите.
Заразяването при шарката, което се случи в Гърция, става включително чрез комари, всякакви насекоми и вода, което я прави значително по-лесна за пренасяне.

1. Докато в Гърция болните животни се отделят в отделни стада, провежда се ваксиниране, заграждат се районите и не се допуска превоз на животни (елементарно за организация), има не 3 км, а 10 км зона и се изисква удостоверение за превоз на същите, ако са здрави, то в България по примитивно-вандалски начин са нападнати стопанствата и са избити животни.
2. Докато в Гърция министърът на земеделието провежда срещи в Атина с фермерите, информира ги, че е възможно да се приложи евтаназия на целите стада и дискутират ситуацията, то в България министърът се появява в селата когато обществото разбира случайно от безстрашни репортери в социалната мрежа, че се избиват стада, вървят злокобно нечовешки клипове и животните са вече избити.
3. Докато в Гърция има ясен регламент, качен на сайта на министерството какво обезщетение и как се изплаща от държавата, то в България министърът отива, за да прави пазарлък и да се чудят с министър председателя как да осребрят престъпленията си.
За пример – на сайта на гръцкото министерство се казва, че за евтаназия на животно се заплаща цена, която съответства на пазарната цена на същото животно, калкулирана спрямо възраст, здравословно състояние, килограми, разходи и т.н.
За евтаназия на стадо се заплащат 80% от същата цена, по правило преди акта на евтаназия с двустранен договор или до 60 дни. За регистрация на умряло животно се заплаща съответната сума, ако собственикът е подал сигнал до 48 часа след настъпване на смъртта..... и т.н.
4. В България се предприемат мерки за масово избиване на животните без никаква прозрачност и информираност. В Гърция първо се размишлява дали масовото избиване ще спре нахлуването на епидемия към страните от ЕС или трябва да се вземат мерки за спиране на разпространението чрез ваксини и дезинфекция.

Следват няколко процедурни въпроса, по които би могло да се търси съдебна отговорност или да бъде осъдена страната.
1. Защо не е спазено правото на фермерите за втора проба?
2. Шефът на БАБХ заяви, че е нормална практика фермерите да не бъдат осведомени, че стада подлежат на евтаназия, за да не укриват животни. В кой документ е разписано това?
3. Колко положителни проби има, за да се избиват стадата?
4. Колко проби са взети всъщност? Цифрите постоянно варират и от кои ферми са взети?
5. С какъв докумет съответните органи са влезли в стопанствата на гражданите?
И един прагматичен въпрос – стадото на баба Дора е пощадено няколко дни защото чумата не е толкова страшна, няма я, помага медийният образ на една съсипана от системата жена или служи за онагледяване какво може се случва на всеки гражданин, въстанал срещу системата?
Последно - това се случва защото:
– Някой има корпоративен интерес?
– Борисов се натяга на началниците?
– Ще търгувате с ваксини или финансова подкрепа от Брюксел?
– Гоните хората от района?
– Или просто сте невъобразимо некадърни и некомпетентни?”

Позицията на управляващите можете да видите тук.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Ми
    Михайлова
    45 -5
    14:20, 17 юли 2018
    Това което се случва е безумие , меко казано ! "Специалистите" в министерството са пълна скръб !
  • 2
    Бо
    БОКО
    33 -6
    15:37, 17 юли 2018
    Питате ли се кои са виновниците лакеите на венету
  • 3
    Фа
    Фани
    24 -6
    15:51, 17 юли 2018
    Това е устна заповед на Винету, явно така му е лично изгодно! Но никой държ служител не смее официално да го каже, защото...
  • 4
    78
    7878788888..............
    28 -6
    17:17, 17 юли 2018
    Това е резултат от мълчанието ни, особено в последните 10 години, и оставихме неуки и незнаещи управляващи, общинари и "бизнесмени" да ни тъпчат. И, така дойде днес да убиват животните, утре ще ни гонят от жилищата, а после и да си умираме унизени! В Хасково кой пита за водата, за безхаберието на общинари, за безобразието по улиците, за обезлюдяването на града ни, за ..... ? Ще се изселват хората в Гърция и по света, защото там са си извоювали правилата и ги спазват! А, ние мълчим и да си отминава!
  • 5
    Ан
    антимишок
    21 -6
    18:25, 17 юли 2018
    бих препоръчал на журналистите да проследят съдбата на труповете на избитите животни-дали се изгарят в екерисажа,или се "оползотворяват" по друг начин от приматите-ветиринари?!п.п и се моля тия "мигранти" дето се сурнат от незнайни места да не ни довлекат някоя опасна болест,че ту ку виж гербавите са тръгнали да избиват и народа.....
  • 6
    Очеваден пример за стила на управление.....Устна заповед на началника....който утре ще си измие ръцете ....страх и пазене на кожата у чиновниците от земеделското министерство.....и показна пиар акция за пред Брюксел как "охраняваме външната граница на ЕС"....Каквато акция беше и Европредседателството.....А фермерите в пограничния район....кучета ги яли....
  • 7
    До
    Доктор ох боли
    15 -4
    20:43, 17 юли 2018
    Тука май истината е друга едва ли е намесен бруксел по скоро някой измислен големец внесе хиляди тонове замразено 5-10 годишно месо и да няма кконкуренция метна на бойко и компания някой и друг лев и айде всичко е уредено етака стават нещата никой не може да ме убеди в обратното даже ако някой се потруди малко ще разбере че в турция изобщо няма чума и скоро не е имало. Аман от гербаджииски лъжи потопиха цялата държава децата им да пукнат дано.
  • 8
    Тт
    ТТ
    10 -3
    10:05, 18 юли 2018
    Всяка страна, по всички въпроси прилага Европейските директиви съобразявайки се със собственото си законодателство.Гърция няма магазини с месо внос "от любов към Гърция".Само ние сме по - големи католици от папата.Избиха бременните крави 90 г., за да съсипят животновъдството,разпарчосаха земята,за да я върнат на онези,които не могат да я обработват сами.Сега започнаха със земеделски кооперации,които какво са , ако не ТКЗС,но с едноличен собственик / е не точно, ама това се случва/. Малко по малко ще върнат всичко,което беше преди 89 г.,но изгониха народа,научиха децата на мързел.
  • 9
    Ср
    Срам ме е
    7 -3
    17:32, 18 юли 2018
    Много прост народ. Животновъдите са компенсирани с пари! При риск от чума се взимат мерки веднага, за да не се пренесе заразата в цялата държава. Това стане ли България е вън от пазара! Малоумници недни!
    • А.
      А.В.
      8 -1
      08:00, 19 юли 2018
      Тя България така и иначе е вън от пазара, обаче с избиването и на малкото останали животни, ще се отвори пазар за вносни продукти.
    • Тт
      ТТ
      3 -2
      14:58, 19 юли 2018
      Чети статиятаааааааа! Какво правят гърците,какво правят румънците, защото започва избиване и на свинете в Северна България от към Констанца.Какво друго ,ако не диверсия? Тотално изтребление не само на животни ,но и хората да ги няма.
  • 10
    Не
    Нещата
    4 -1
    02:44, 19 юли 2018
    Нещата не са еднозначни. Това че няма механизъм за адекватни компенсации, е така. Че според някои няма прозрачност къде отиват труповете - ами нека НПО да пратят оредставители внесто да занерват с камъни ветеринарите.

    Но опасността е сериозна и в монента в Нова Зеландия се избиват 150000 животни за да спре заразата.

    Също моментът с ваксините е тънък. Стопаните не ваксинират, защото това ще им коства три гидишна забрана за търговия с мляко и месо. И се завърта омагьосан кръг.
  • 11
    Ми
    Мина
    2 0
    21:09, 19 юли 2018
    Хубаво правите паралел с Гърция , но там стадата са извън селищата във ферми , а не са по къщите и чистотата не се поддържа с проскубана метла като баба Донка. А щом като има процедура при наличие на чума , тя се спазва, а не се обсъжда.
Последни новини