Под старите орехи село Мандра отпразнува Света Марина

    „Да бъдете добри и да носите в сърцата си Бог. Тогава няма от какво да ви е страх“. Тези напътствия отправи към децата отец Никола в двора на храма „Св. Неделя“ в село Мандра.

    Отчето отслужи днес в селото водосвет за Света Марина-покровителка на водата и здравето. Малките наред с големите бяха дошли под дебелата сянка на вековните орехи в черковния двор. Жените вече са натъкмили курбана. И докато той довира, край огъня се впускат в спомени от детството и младостта си.

    Преди седмица отпразнуват храмовия празник на Света Неделя. Днес обаче почитат светицата-покровителка на параклисчето край селото. Допреди няколко години на 17-ти юли хората все там се събират на празника.

    Макар да е около километър, черният път до там  вече се оказва непреодолим за по-възрастните. Затова решават да отбелязват и този празник в църковния двор. Мъчно им е обаче, че не могат да отидат до параклиса. 

    А иначе се знае, че в местността, където се намира параклиса “Св. Марина“, известна и до днес като „Старата мандра", било основано селото. Дошли балканжии братя по тези земи и точно там направили кошара, разказва учителката Нели Марчева каквото е чувала от по-възрастните.

    Преди близо 5 века бил построен и параклиса край чудотворен извор. За лековитата вода на местен човек в съня му се явява Света Марина.

    Водата, която е малко по-надолу от параклиса не пресъхва никога, каквато и суша да е имало, разказват местните хора. Бабите твърдят, че лекува перфектно болести по очите. От стари времена с нея хората от селото и околните села измивали очичките на бебетата още щом станат на 40 дни. Помнят се и много излекувани хора.

    Въпреки, че заради липсата на път местните хора все по-рядко ходят вече до параклиса, гледат да го поддържат чист и спретнат. Помагат им и преселниците от Родопите. Скоро Нели тръгнала за там да чисти, а подир нея и съседката й Айше да й помага. „Боляха ме краката и ръцете, и кръста, но явно мястото е толкова енергийно, че докато чистихме в параклисчето болка не усещах“, разказва Нели Марчева.

    За здраве днес отец Никола освети курбан, който беше раздаден на миряните, дошли в храмовия двор на „Света Неделя“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини