Столтенберг отговори на Тръмп: Не е работа на НАТО да решава за "Северен поток"

Не е работа на НАТО да решава за разширението на газопровода "Северен поток". Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, като отбеляза, че сред съюзниците има разногласия по този проект, съобщава bTV.

Има различни виждания, това е добре известно, но НАТО не решава. Имаме отношение към енергийната сигурност, доколкото тя е свързана с общата сигурност. Държим на разнообразяването на източниците на енергийните доставки, за да има устойчивост, поясни Столтенберг пред журналисти.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп порица Германия, че иска разширяване на газопровода и плаща милиарди за руски газ, докато САЩ плащат милиарди за защитата на Европа от Русия.

По думите на Столтенберг в НАТО има разногласия по различни въпроси – търговски, за опазването на природата, за отбранителните разходи. Очаквам да постигнем съгласие по основното, че заедно сме по-силни и способни да защитим всеки съюзник, посочи той преди началото на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Изправени сме пред невиждани заплахи за сигурността, имаме и разногласия. Много е важно да покажем, че НАТО напредва и е в състояние да постига повече. Уверен съм, че въпреки разногласията, ще приемем решения и ще постигнем напредък по готовността на нашите войски, способността да се противопоставим на терористите, да бъдем готови за целта с осъвременяването на командните структури.

Най-важният ще бъде може би въпросът за разходите за отбрана. След десетилетия на бюджетни ограничения, равни на стотици милиарди долари, сега виждаме поемане в обратната посока. Всички съюзници увеличават разходите, очакваме Европа и Канада да постигнат разходи за отбрана от 266 милиарда долара до 2024 г., на прав път сме, заяви Столтенберг.

По повод днешната си закуска с президента на САЩ Столтенберг коментира, че президентът говори прямо. Всички сме съгласни за нуждата от справедлива подялба на разходите в НАТО, посочи генералният секретар. Очаквам открит и честен разговор за разходите, препотвърждение на обещанието да харчим повече за отбрана, както и да се признае постигнатият напредък, добави той.

По повод Афганистан генералният секретар посочи, че посланието към талибаните е, че НАТО остава в страната. Ще останем и ще продължим да подкрепяме местните сили за сигурност. Посланието ни е, че талибаните няма да спечелят на бойното поле, затова трябва да седнат на масата за преговори, каза Столтенберг.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини