Житото калпаво от дъждовете, чака се поскъпване на хляба

    Заради дъждовете зърнопроизводителите не могат да влязат в житните блокове и да ожънат пшеницата, която гние на полето. От мелниците пък се оплакват от лошото качество на зърното и прогнозират драстично поскъпване на брашното, оттам и на хляба тази година. С колко обаче, никой не се наема да прогнозира.

    Според Димитър Желязков от хасковската фирма Клас 95 обаче положението на полето в хасковско и пловдивско е далеч по-добро от останалите региона на страната, някои от които бяха буквално удавени от пороите през последните дни. Въпреки това комбайните им стоят строени край пътя и не навлизат в нивите заради калта.

    Хасковските зърнопроизводители вече почти са прибрали житото, остава им да ожънат не повече от 10 процента от засетите 3000 дка с пшеница. “Това е твърда пшеница, брашното от нея не се използва за хляб, а предимно за макаронени изделия. Тя не е пострадала толкова от дъждовете, качеството й е много добро. Но при другите сортове не е така”, обясняват от фирмата. Въпреки това и при твърдата пшеница ще остане неприбрано зърно заради полегналите класове. “Комбайнът не може да жъне толкова ниско, затова част от нея ще остане на полето”.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      На
      Набора
      30 -5
      15:43, 11 юли 2018
      Митю и Теню само чакат да стропа малко дъжд или градушка и почват с реването.Ами що не станахте ветеринари да бъркате само по дупките и тогава нямаше да има от ко да се оплаквате.
    • 2
      00
      001
      25 -6
      16:25, 11 юли 2018
      Няма значение какво е житото!!!!!Ако е хубаво бум за износ после скъпо вносно и хоп скъп хляб ако е калпаво житото пак скъп хляб ами нищо да не изкарат дано!!!!!Дори семето което са сели да не могат да си изкарат!!!!!!
    • 3
      Гр
      Гражданин
      18 0
      17:49, 11 юли 2018
      Тенчо Лилянов и сие само това чакат, да се появи някаква причина, за която да започнат да пишат и да направят некачествения си хляб 2 лв. и повече.
    • 4
      44
      444
      6 -5
      00:12, 12 юли 2018
      ми да го приберат на ръка като им е в машините проблемът бе???
    • 5
      Ар
      Арендатор
      8 -4
      07:18, 12 юли 2018
      Вечно мрънкат, и все намират за нещо да недоволстват, каквато и година да е.
      Кой знае сигурно " галениците на земеделието " финансово са много зле.
    Последни новини