„ЗаЕдно хоро“ ще направи Празника на тракийската музика по-интересен

Изображение 1 от 3

    Читалище „Св.св. Кирил и Методий“ работи по проект „ЗаЕдно хоро“, който има за цел да обогати и популяризира Празника на тракийската музика и народна песен в посока общностно участие и иновативен подход при съхраняването на традициите.

    Проектът е за 2 500 лв., 2 000 от които са получени от Общинска фондация „Пловдив 2019“, в направление „Читалища: общностно участие и иновация“.

    Фондацията е разгледала 247 проекта, от които са одобрени 93.

    500 лв. са самоучастие на читалището и са набрани с помощта на спонсори – Бендида 66“ и „Булиан“. Освен това, те са партньори заедно с ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ – гр. Първомай, Центърът за настаняване от семеен тип и ОСП „Дълголетие“, които са поели ангажимент да подготвят щанд с храни от района на Тракия по време на фолклорния празник.

    В помощ на проекта са и трима доброволци – Петър Тенев, който запознава децата с особеностите на фолклора в Тракия. Бъдещият дванадесетокласник Ивайло Налбантов, заедно с учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ е изработил карта на фолклорните области на България. Донка Тодорова ще им предаде знанията си за тракийските танци и ще ги научи на стъпките в тях.

    След реализацията на проекта 18 носии ще останат за читалище „Св.св. Кирил и Методий“ – Първомай. Вече са готови и проектите за тях. Благодарение на средствата, предоставени от ОФ „Пловдив 2019“ женският хор от Певчески ансамбъл „Първомай“ ще има нови носии с оригинални везани ризи и автентични престилки. 25 фланелки ще са за учениците, които ще се включат в есенните празници.

    „ЗаЕдно хоро“ ще продължи две години и ще допринесе за обогатяването и разчупването на Празника на тракийската музика, категорична е Веселина Танева координатор на проекта.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини