18 °C

Необичайни следи на Йо и Ганимед в полярното сияние на Юпитер

Спътниците на Юпитер Йо и Ганимед хвърлят двойни "следи" върху полярното сияние на планетата. Това се вижда на инфрачервените изображения с висока резолюция, направени с камерата Jovian Aurora Distribution Experiment (JADE) на борда на космическия кораб на НАСА Juno, съобщава Science.

Явлението полярно сияние се получава, когато електрически заредените частици се спускат по линиите на магнитното поле на планетата и след това взаимодействат с горните слоеве на атмосферата. Луните на Юпитер влияят на това явление на газовия гигант, променяйки посоката на потока на заредените частици. Тези масивни обекти оставят необичайни блестящи мотиви върху сиянието на планетата, които преди Juno изглеждаха като ярки петна, оставени от всеки от нейните близки спътници в северното и южното полукълбо.

"Подобно на Земята, Юпитер има полярни сияния", казва д-р Алесандро Мура (Alexandro Mura) от Института за космически астрофизика и планетология в Националния институт по астрофизика на Италия. "Тези постоянни електромагнитни лъчения се свързват с утаяването на магнитосферната плазма в йоносферата на планетата. Полярното сияние на Юпитер са налице характеристики на излъчванията, които не се проявяват на Земята, свързани с неговите луни - йоносферата, в основата на магнитните силови линии, преминаващи през Галилеевите спътници - Йо, Европа и Ганимед - се появяват светли петна".

При внимателен анализ на новите изображения от Juno д-р Мура и неговите съавтори забелязват повече от една "следа" на Йо, както и цяла верига от множество ярки петна с размер почти на спътника на еднакви разстояния. Образуваният модел е подобен на следите от усуканите вихри и в двете полукълба, понякога разделени на крилати дъги.

Изследователите го описват като подобен на вихровата пътечка на фон Карман, който се разпространява в продължение на стотици километри. Следата изчезва, когато луната се отдалечава от планетата.

Източник: wikipedia

 

Групата също така намери отпечатък, създаден от Ганимед, място в сиянието, която при по-близък изглед се оказва двойна, обяснява phys.org.

Изследователите не успяха да установят причината за разделянето, но предполагат, че тъй като Ганимед е единствената луна в орбита около Юпитер, която има свое собствено магнитно поле, това означава, че отпечатъкът, създаден от луната, е резултат от взаимодействието на двете магнитосфери.

Изследователите пишат, че тяхното проучване ще помогне да се разбере как спътниците на Юпитер взаимно си влияят с планетата и колко силни са магнитните им взаимодействия в естествена среда. Те също така отбелязват, че създадените досега модели, описващи такива събития, ще трябва да бъдат коригирани.


Източник: nauka.offnewsКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 21.03.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини