9 °C

Чувстваш се по-млад, защото мозъкът ти нaистина е по-млад

Първото проучване, което свързва субективната възраст с биологичната възраст, показа, че възрастните хора, които се чувстват по-млади, имат по-малко признаци на стареене на мозъка.

Мозъкът ни е най-сложният орган в тялото ни. Невроучените имат представа за какво отговарят отделни области от мозъка, но немалко неща остават загадка, като например защо някои хора развиват болестта на Алцхаймер.

Също така има много невярна информация за мозъка. Но е сигурно, че поддържането на мозъка млад и здрав е жизненоважно и е доказано, че някои упражнения предотвратяват ефектите от стареенето.

Според новото изследване, публикувано в списание Frontiers in Aging Neuroscience, има може би още една тайна, която поддържа мозъка ни млад и тя е свързана с нашето мислене.

Екипът на Джеянг Чий (Jeanyung Chey) от Сеулския национален университет в Корея си поставя за цел да проучи връзката между субективната и реалната възраст на мозъка. 

В проучването участват 68 здрави хора на възраст от 59 до 84 години и се извършват сканирания с ядрено-магнитен резонанс на мозъка, за да се анализира количеството на сивото вещество в различни области.

Участниците също така попълват въпросник за възрастта им и дали се чувстват по-възрастни или по-млади, както и когнитивните им способности и дали се чувстват здрави.

Хората, които заявяват, че се чувстват по-млади от възрастта си, обикновено получават по-добър резултат от теста за проверка на паметта. Също така се смятат за по-здрави и е по-малко вероятно да са депресирани.

Но това не е само лично усещане, тъй като тези, които се чувстват по-млади, също така имат по-голям обем сиво вещество в долния фронтален гирус и горния темпорален гирус - свързани с езика, речта и звука.

"Открихме, че хората, които се чувстват по-млади, имат структурните характеристики на по-младите мозъци", заяви Чий за ScienceDaily.

"Важно е, че тази разлика остава силна, дори когато се отчитат други възможни фактори, включително личностните характеристики, субективното здраве, депресивните симптоми или когнитивните функции."

Изследователите не знаят със сигурност дали по-младежките мозъчни характеристики са заради усещането за субективната възраст или не, но смятат, че тези, които се чувстват по-възрастни, може да усещат стареенето на мозъка си.

Друго възможно обяснение е, че хората, които се чувстват по-млади, се ангажират с повече физическа и умствена активност и водят по принцип по-стимулиращ живот, който подобрява тяхното здраве на мозъка.

Тези, които се чувстват по-възрастни, може да са се примирили със своята възраст и да са престанали да са толкова жизнени, което влияе върху техните когнитивни способности.

"Ако някой се чувства по-възрастен от годините си, това би могло да бъде знак, че трябва да преразгледа начина си на живот, навиците и дейностите, които могат да допринесат за застаряването на мозъка и да вземе мерки за по-добра грижа за здравето на мозъка си", коментира Чий.


Източник: nauka.offnewsКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.03.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини