Русия въвежда 25-40% допълнителни мита върху американски стоки

Русия въвежда допълнителни мита в размер на 25-40% върху американски стоки в отговор на наложените от САЩ налози върху внос на стомана и алуминий, съобщават ТАСС и други руски медии.

Москва налага мита върху американска техника за пътно строителство, нефтово и газово оборудване, оптични влакна, инструменти за обработка на метали и други. Съответното постановление е подписано от премиера на Русия Дмитрий Медведев, се казва в съобщение на икономическото ведомство.

В съобщението се подчертава, че компенсаторните мерки са наложени върху товари от САЩ, които имат аналог в Русия.

Също така в рамките на три години Москва може да въведе допълнителни мита върху американски стоки в качеството на ответни мерки, тъй като текущите контрамерки не покриват нанесените върху руския износ щети от действията на САЩ.

Министерството пояснява, че руският износ е ощетен от търговските ограничения на САЩ в размер на 537 милиона долара. С мерките Русия ще компенсира 87,6 милиона долара на година, което е в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО).

Русия също така е внесла оплакване в СТО заради митата на САЩ върху стомана и алуминий. Москва настоява за консултации с Вашингтон в рамките на организацията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини