Губили сме по едно футболно игрище дървета в секунда през 2017

Светът е губил по над едно футболно игрище дървета всяка секунда през 2017, според новопубликувани данни от програма за глобално сателитно наблюдение. Това означава площ с размера на Италия в период от една година.

Мащаба на обезлесяването, което често се извършва нелегално, представлява сериозно заплаха в борбата ни с климатичните промени и масовия спад в числеността на дивите животни по света. Загубата на гори през 2017 се изчислява на 29.4 милиона хектара.

Глобалната загуба на гори се е удвоила от 2003 насам, докато обезслесяването в жизненоважни тропически гори се е удвоило от 2008.

Тенденцията в Бразилия бе подновена условия на политическа нестабилност, докато унищожаването на гори в Колумбия бележи нови върхове.

В други ключови държави като Демократична репулика Конго, горите търпят рекордни загуби. В Инзонезия, обаче, обезслесяването е намаляло с 60% през 2017 благодарение на по-малкия брой горски пожари и действията на правителството.

Загубата на гори е основна причина за увеличаване на въглеродните емисии, които на свой ред влошават глобалното затопляне. Обезлесяването унищожава местообитанията на дивите животни и е основна причина за намаляване на популациите им наполовина през последните 40 години, давайки началото на 6-тото масово измиране.

Основна причина за изчезването на горите са плантациите от соя, отглеждането на говеда, производството на палмово масло и други популярни стоки.

Едва 2% от средствата за опазване на климата отиват за горите, въпреки че спасяването на горите притежава потенциала да намали с близо 1/3 глобалните въглеродни емисии.

Новопубликуваната информация се базира на сателитни данни, и взема под внимание всички видове загуби, включително горските пожари. Хората на практика са единствената причина за обезлесяването в тропиците. Пожарите доминират в районите далеч от екватора, причинявайки грубо 2/3 от загубите в Русия и Канада, като те все повече зачестяват в резултат на климатичните промени.

Сега в страни като Китай и Индия се отглеждат нови гори, но все още не е известно до каква степен ще успеят да компенсират унищожаването на старите. Ясно само, че обезлесяването значително превъзхожда повторното залесяване. Изчислено е, че днес са останали едва 15% от горите, съществували преди повявата на човешката цивилизация.

Източник: theguardian.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини