Хасковски куриози – и държавата няма акт 16

Сградата на областната администрация в Хасково, в която са настанени много държавни структури, няма акт 16 за въвеждане в експлоатация. Куриозът лъсна по време на заседание на комисията “Шалапатов”, на което бе поканен и Петър Воденичаров, шеф на фирмата за надзора на ремонта на Кърджалийска и направеното там кръгово, които също се оказаха без протокол за въвеждане в експлоатация.

Според Воденичаров така нареченият акт 16 не е панацея, защото не означава, че обектът е абсолютно безопасен. Като пример той посочи, че много сгради в областния град нямат такъв документ – зала “Дружба”, Младежкия център, областната администрация.

От областната администрация обясниха, че документът за въвеждане в експлоатация, популярен като акт 16, е в сила от 1993 година. Сградата на областната администрация е строена в края на 50-те и началото на 60-те години по тогавашните изисквания. През последните десетилетия сградата сменя собственика си няколко пъти – първо е била публична държавна собственост, после публична общинска, а през 2008 година с акт на Министерския съвет отново става публична държавна собственост. Поради смяната на собствеността към момента в областната администрация не разполагат с оригиналните строителни книжа. Оттам допълниха, че започват възстановяването на строителните документи, за да се стартира процедура по издаване на акт 16.

По темата за Кърджалийска на заседанието на комисията “Шалапатов” шефът на надзора Петър Воденичаров обясни, че по време на ремонта на булеварда през 2007 година кръговото е отговаряло на тогавашните нормативни изисквания. Наредбата, която определя пределна височина на бордюра от 5 сантиметра за кръговите съоръжения, е в сила от 2012 година, уточни Воденичаров. Той допълни, че тази наредба изисква тези пътни съоръжения, които не отговарят на новите изисквания, да бъдат приведени в съответствие с тях в срок от 3 години, т.е. до 2015-а. Ако пък това е невъзможно, трябва да бъдат премахнати, в срок от 1 година. Това обаче не било направено. Задължението за това е на стопанина на пътя. А по време на заседанието на комисията стана ясно, че Агенция пътна инфраструктура е превела за ремонта 800 000 лева, защото булевардът, от кръстовището с околовръстното, вече е част от републиканската пътна мрежа. Така активните платна на булеварда всъщност са собственост на Пътното, а кръговото е изградено точно в тяхната част, допълни Воденичаров.

Също така стана ясно, че още през 2006 година ВиК Хасково изпраща становище до общината, в което се казва, че проектираният там водопровод не може да бъде захранен. Въпреки това той е изграден, както и канал, като и двете съоръжения не функционират до ден днешен. Разрешението за строеж от януари 2007 година пък било подписано от тогавашния кмет Героги Иванов, вместо от главния архитект, кактово е изискването по ЗУТ.

Шефът на надзора обясни, че по онова време е имало идея и дори проект за ВиК мрежа в кв. Каменец, като се е смятало, че новоизградения водопровод на Кърджалийска ще се включи в нея. Това обаче не се е случило.

Според Петър Воденичаров и други две кръгови в Хасково не отговарят на изискванията на Наредбата от 2012-а – до ВиК и до Веспрем.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    До
    добре сега
    29 -5
    11:33, 22 юни 2018

    Излиза че кръговите са собственост на Пътното.Защо тогава общината се занимава с кръговите, а не Пътното?Защо Пътното не си е привело в ред кръговите до 2015г?Държавата изисква от всички пък държавните структури не изпълняват държавните разпореждания.

  • 2
    Ли
    лиско
    25 -5
    11:50, 22 юни 2018
    Пътното работи само, за да рекетира граждани и фирми! Опредилили са едни сервитутни зони, изцяло в чужди места и грабят ли грабят... Не дай Боже, да строиш нещо покрай пътя, дерат яко кожи!
    • До
      до Лиско
      21 -4
      12:47, 22 юни 2018

      Лиско, Пътното са нищо в сравнение с таксите на Общината.

  • 3
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    25 -6
    12:23, 22 юни 2018
    Държавата нямала акт 16 но затова пък има нещо безценно Хаджи Бойко Борисов и това ни е достатъчно
  • 4
    12
    121
    12 0
    13:00, 22 юни 2018
    и какво остана едно кръгово до техномаркет за което не казват нищо
  • 5
    Бе
    Безобразие
    29 -4
    13:05, 22 юни 2018
    Такава държава с некомпетентни и неработещи институции няма в целия свят.Само симулират работа държавните служители.Дублиращи функции в областните и общинските структури.Никой не носи отговорност за нищо.Само глоби,такси и данъци събират.Всеки те прехвърля от служба в служба и само проекти пишат и пари усвояват.Повече от 20 години не връщат земите по параграф 4,и никой не носи отговорност.Нито общината нито службата по земеделие никой !!! А техни заменки стават за 24 часа.Некадърници пълни по всички служби.Заплападжии на държавна хранилка.Лошото е,че народа си трае и търпи.
  • 6
    Ха
    Хасковлия
    24 0
    14:27, 22 юни 2018
    Преди 1989 нямаше общинска собственост. Покойният Кмет Стоян Илиев, отличен юрист, актува повечето сгради като общинска собственост/ Областната управа, Бизнецентъра, Банята........./ въпреки съпротивата и пречките от държавата. Стоян Беше ХАСКОВЛИЯ! За съжаление след това Мешетата започнаха да .......!
  • 7
    Яз
    Язаки
    16 0
    18:35, 22 юни 2018
    В много институции е така нямат строителни книжа и акт 16. Но да дадем на служителите от архитектура да проектират и си напълнят джобчето и после да ги узаконят тези сгради ако са 4 и 5 категория по ЗУТ. Ебати корупцията в община Хасково.
Последни новини