Наложена е възбрана върху яйцата, произведени във ферма в с. Дончево

Наложена е възбрана върху произведените яйца в птицефермата в добричкото село Дончево, където е установено огнище на инфлуенца. Изпратени са писма до всички търговски обекти, заредили яйца от обекта през последните две седмици, като възбранената за продажба продукция ще бъде унищожавана на място в магазините, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

В животновъдния обект в Дончево се отглеждат общо 551 300 птици. Повишена смъртност е констатирана в производствени халета с общо около 320 000 птици, посочват от областната управа след заседание на областната епизоотична комисия. Днес ще се пристъпи към хуманно умъртвяване на птиците в две от помещенията, във всяко от които има по 16 000 броя.

Резултатите от взетите проби в обекта са потвърдили наличието на инфлуенца от типа Н5. Очакват се лабораторните резултати за втората част на вируса, посочват от областната управа. Първичното огнище на инфлуенца, тип А, в обекта е обявено със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 13 юни.

Дончево е в 10-километровата санитарна зона около фермата в село Стефаново, в която в края на май за втори път бе констатирано огнище на инфлуенца и бяха унищожени 57 000 патици и новоизлюпени птици. За първи път заразата в тази ферма пламна през октомври 2017 година, когато бяха ликвидирани 11 000 птици.

Предстои областната епизоотична комисия да вземе мерки за завишен биологичен контрол в цялата Добричка област,за да се препятства разпространението на заразата.

Източник: http://bnt.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини