Отменяме санкциите срещу КНДР само при пълно ядрено разоръжаване, обяви Помпео

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че светът избегна заплахата от война след проведената по-рано тази седмица среща на върха между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун, информират "Ройтерс" и АФП.

Тръмп и Ким се подписаха под съвместна декларация след историческата среща, в която КНДР потвърждава ангажимента си да "работи за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров". От своя страна САЩ обещават прекратяване на военните игри на Корейския полуостров и гарантиране сигурността на КНДР.

"Имаше много анализи за резултата от срещата, но аз мисля, че най-важното е, че хората по света, включително тези и в САЩ, Япония и Кореите, успяха да избегнат заплахата от война с ядрени оръжия и ракети", каза Мун пред държавния секретар на САЩ Майк Помпео преди срещата им в Сеул.

Ядреното разоръжаване на КНДР е "процес", основан на тясна координация с Южна Корея и Япония, отбеляза от своя страна Помпео, цитиран от "Йонхап".

Военните учения между Република Корея и САЩ ще бъдат решени на консултации между двата съюзника, добави той.

Държавният секретар описа историческата среща в Сингапур на 12 юни като "преломен момент" в двустранните отношения САЩ-КНДР.

"Уверен съм, че ние направихме много добра, значима крачка в Сингапур", изтъкна той пред Мун.

Помпео поясни, че Пхенян е ангажиран да изостави ядрения си арсенал, но това няма да е лесен процес, допълвайки, че Ким Чен-ун разбира, че ядреното разоръжаване трябва да стане "бързо".

Държавният секретар предупреди, че няма да има отмяна на санкциите, докато Пхенян не приключи с процеса по ядрено разоръжаване. По думите му Вашингтон остава ангажиран за "пълно, проверимо и необратимо" ядрено разоръжаване на КНДР.

В сряда държавният секретар съобщи, че САЩ очакват КНДР да премахне ядрените оръжия до 2020 г.

Когато беше запитан дали Тръмп и Ким са обсъждали въпроса за проверка на действията на КНДР, която би включвала изпращане на инспектори в Северна Корея, Помпео избухна: "Намирам този въпрос за обиден и нелеп, и, честно, абсурден. Трябва да бъда честен с вас. Това е игра и човек не може да играе игрички със сериозни неща като това".

САЩ отдавна настояват за пълно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване на КНДР, но в декларацията от Сингапур се споменава, че Пхенян поема ангажимент само за "пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров".

Запитан защо не са включени думи като "проверим" и "необратим", Помпео отговори: "Това е декларация. Вие просто грешите за това...Защото напълно обхваща проверим и необратим. Предполагам, че вие можете да спорите за семантиката, но нека ви уверя, че това е в документа".

Топ дипломатът на САЩ е в Сеул да запознае колегите си от Южна Корея и Япония за проведената среща в Сингапур. Помпео ще лети до Пекин, където ще разговаря с китайския си колега.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини