Окончателно: Убийцата от Дълбок извор ще лежи 29 години

Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд, с което подсъдимата Донка П. е осъдена на 29 години лишаване от свобода, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. Тя е призната за виновна в извършване на убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалата начин. На 1.02.2017 г. Донка удушила 84-годишната Иванка К. в село Дълбок извор, община Първомай, като след това извършила кражба на вещи от дома на пенсионерката. Съдът потвърди и обезщетенията на близките на пострадалата в размер на общо 40 000 лева.

Върховните магистратите отхвърлиха като неоснователна жалбата на служебния защитник на Донка П., в която се твърди, че по делото са допуснати съществени процесуални нарушения с оглед недопускане на експертизи, касаещи вменяемостта на обвиняемата. По делото има такава експертиза, заключението на която е, че Донка е вменаяема и разбира в какво е обвинена. Още повече, че тя е признала вината си, както пред Окръжен съд - Пловдив така и пред Апелативен съд-Пловдив.

Върховният касационен съд приема, че Донка П. е извършила убийството по особено мъчителен за пострадалата начин, тъй като душенето на пострадалата е продължило 20-25 минути.

Според съда поведението на подсъдимата е лишено от всякаква милост и съпричастие. Проявената от нея изключителна жестокост, ярост и ожесточение при убийството на пострадалата, характеризират подсъдимата като човек, проявяващ жестокост. Пред вид това, както и предишните пет осъждания на Донка П., Върховният съд приема, че правилно апелативните съдии са възприели правната квалификация на извършеното нея престъпление при условията на опасен рецидив и са постановили 25 години лишаване от свобода за убийството, което са увеличили с 4 години и следва подсъдимата да излежи едно общо най-тежко наказание от 29 години затвор..

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Оч
    очка-четирочка
    3 -1
    06:19, 15 юни 2018
    Тедо , що не развиеш темата как кмета на 1 май връчи "плакети и грамоти на фирми с принос за развитието на икономиката на общината". Тази година това е "ГЕРМИ...".
    И как в сряда 13.06. полицията и РЗИ кападисаха , за пореден път складовете с фалшиви препарати и опасни химикали на героя на първомайския труд Минчо Хубенов. Занимаваш ни с Донка П. ?
    Или това не ти влиза в длъжностната х-ка, за да си оправдаеш заплатката ...
    • Пъ
      Първомай
      0 -2
      08:30, 15 юни 2018

      Чакам с нетърпение да ми предоставите достоверна информация

    • .
      .
      2 0
      16:28, 17 юни 2018
      чакайки си заработваш...
  • 2
    Б
    б
    3 0
    10:02, 15 юни 2018
    Там и е мястото на хубавицата.Циганите са бич за обществото , това са хора с много ниско интелектуално ново неподлежащи на цивилизоване.
  • 3
    Пъ
    първомаец
    2 0
    19:47, 15 юни 2018
    Да беше изчакала малко програмата за интегриране и нямаше да се случи това. сега ще я храним 29 години...
Последни новини