"Демократична България" свърза казуса "Юлен" с курса към еврозоната и "гнилите ябълки" в банковия сектор

Позицията на прокуратурата по казуса "Юлен" няма за цел върховенство на закона, а е част от по-мащабна политическа игра, преразпределяне на власт и собственост в банките, енергийния сектор и медиите. В същото време с изявлението си главният обвинител на практика признава официално исканията на протестиращите в защита на Пирин, а сега на ход е правителството, което може реално да възстанови върховенството на закона.

Тази позиция изразиха на пресконференция представители на "Демократична България" по повод писмените искания на главния прокурор до Министерския съвет да ревизира спешно концесионния договор за ски зона Банско заради нарушения на закона.

Борбата не е за втори лифт

"Констатациите на прокуратурата по казуса "Юлен" потвърдиха, че не става дума просто за строителство на втори кабинков лифт, а за ощетяване на обществения интерес и бездействие от страна на институциите или умишленото им действие в посока нарушаване на българското законодателство", заяви Борислав Сандов – съпредседател на "Зелените" и шеф на политическия съвет на "Демократична България".

"Позицията на прокуратурата по казуса "Пирин" не цели върховенство на закона, това е част от много по-мащабна политическа игра, която има проекции в много посоки", посочи Атанас Атанасов, другият съпредседател на обединението, и даде за пример изявлението на министъра на финансите преди ден, че България ще кандидатства и за еврозоната, и за банковия съюз. "Това означава, че в скоро време ще има европейски банков надзор в България и ще трябва да се преценява дали има гнили ябълки в банковия сектор," добави той.

Топката е в полето на кабинета

Атанасов призова премиера да върне върховенството на закона по казуса. "Борисов трябва да възстанови правото. Концесията е дефектна, концесионерът се е облагодетелствал за десетки милиона левове от нея и тези пари трябва да се върнат на държавата. Топката е в полето на правителството." Той подчерта, че на практика институциите признават, че протестиращите тази зима са имали право.

Според Христо Иванов от "Да, България" става дума за празпределяне на власт и собственост в банковия сектор, медии и енергиен сектор, както и за нов главен прокурор. По думите му в момента главният прокурор Сотир Цацаров се опитва да си уреди власт и място в Конституционния съд. "Намираме се в зона на преразпределяне на власт", констатира Иванов.

Той цитира конституцията, че при системно неизпълнение на служебни задължения главният прокурор трябва да бъде сменен.

Според Сандов прокуратурата може да застави Министерския съвет да се съобрази с написаното в концесията, а не само да отправя препоръки. Като аргумент той посочи, че главното обвинение не е приключило проверката по сигнала на "Зелените" и има много нови неща, които тепърва ще станат публично достояние.

Той припомни потвърденото и от прокуратурата вчера, че фирма концесионерът на ски зоната - компанията "Юлен" е ползвала с години 65% повече от разрешеното в концесионния договор. Според действащото европейско и национално законодателство е невъзможно фирмата да ползва официално тези допълнителни площи, заяви екологът.

"Юлен" декларира загуби от концесията, въпреки че получава сериозни субсидии от държавата. "Дали документите съответстват на реалното положение, можем да гадаем," добави той.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини