Горанов смени позицията - България ще кандидатства и за еврото, и за банковия съюз

България има намерение да кандидатства в рамките на една година за членство и в т.нар. чакалня за еврото, и в банковия съюз на еврозоната. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "Ройтерс"и "Блумбърг".

Това е значителна промяна в позицията на правителството, тъй като досега то планираше да подаде молба за механизма ERM-2 може би още до края на юни, но беше против обвързването с изискванията за банковия съюз, включително защото формално това не е условие за включване сред държавите с единна валута.

По същата причина София отхвърли и препоръките на Европейската комисия и на Европейската централна банка от месец май първо да влезе в банковия съюз и след това да кандидаства за ERM-2 .

"Крайният резултат, както аз го виждам, е че в рамките на една година, ще сме способни да влезем едновременно в тясното сътрудничество в рамките на банковия съюз и на ERM", казва Горанов на бизнес конференция в София, цитиран от "Ройтерс".

Българският министър не коментира дали все пак в следващите по-малко от 3 седмици ще бъде подадена молба за започване на подготовка за еврото. По думите му в следващите дни български експерти ще имат "интензивни" разговори с представители на Европейската централна банка за процедурите и сроковете за двете кандидатури.

От известно време България отговаря на номиналните критерии за допускане в еврозоната, каквито са обвързването на обменния курс на лева в европейската валута, ниската инфлация и малкият публичен дълг. Но БВП на глава от населението - едва половината от средното за ЕС - и масовата корупция предизвикват тревога, че страната мож еби не е готова за единната валута, коментира "Ройтерс".

В България анализатори коментираха, че условията от Брюксел и Франкфурт са опит да се забави движението на страната към еврозоната. Кандидастването за банковия съюз може да отнеме поне половин година и да е предшествано от от оценка на качеството на активите на всички български банки.

"Ангажиментите, които ще бъдат поети към нас, трябва да бъдат категорични, за да не влизаме в безкрайна игра", казва още Горанов в явно напомняне за казуса с държането на страната извън Шенгенското пространство за движение през границите без паспорти. Техническите критерии са покрити отдавна, но решението така и не е взето от страните членки на Шенгенското споразумение, заради притесненията за ниско качество на правораздаването и корупция.

"Блумбърг" директно заявява в началото на репортажа си, че България е отстъпила под натиска на ЕС и ЕЦБ, настояващи още да се подобри управлението, икономиката, банките и независимостта на централната банка.

Агенцията посочва, че в ЕЦБ не са много ентусиазирани 4 години след рухването на четвъртата по големина банка в България (КТБ), предизвикало оставката на управителя на БНБ, както и предсрочни избори.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини