34 °C

Седмокласниците могат да избират между 3 профила и 4 професии в Първомай

От утре започва издаването на служебните бележки на седмокласниците с резултатите от Националното външно оценяване.

Учениците, които желаят да продължат образованието си в Първомай, могат да избират между паралелки с 3 различни профила и 4 професии.

Разликата е,че профилираните паралелки не дават специалност при завършване - учениците получават знания, но не придобиват професия. Тези паралелки се сформират в Средните училища. В СУ „Златаров“ такива ще са паралелки с профили: Чужди езици, Софтуерни и хардуерни науки и новият профил – Физическо възпитание и спорт.

Гимназистите от класа с „Чужди езици“ ще получат подготовка по английски език, руски език, информационни технологии. В профил „Софтуерни и хардуерни науки“ ще изучават информатика и информационни технологии. А в спортната паралелка ще се заложи на футбол, спортна анимация, олимпизъм и олимпийски принципи. Кандидатите за нея вече са минали през изпит за проверка на физическите им способности.

В професионалната гимназия се предлага подготовка за професиите Икономист, Агроеколог, Монтьор на селскостопанска техника, а от тази година ще започне обучение и по направление „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“. За усвояването на тази професия, гимназистите ще изучават Декоративно рисуване, Материалознание, Технология на облеклото от текстил, Конструиране и моделиране на облеклото, Шевни машини и съоръжения, Чужд език по специалността. Обучението в новото направление ще е дуално, т.е. учениците ще учат и практикуват едновременно във фирмите, в които по-късно ще могат да се реализират.

В бала за кандидатстване за новата паралелка участват както точките, получени на външните оценявания по БЕЛ и математика, така и оценката от свидетелството за завършен 7 клас, оценките по БЕЛ и Изобразително изкуство – приравнени към съответния брой точки.

Документите за кандидатстване ще могат да бъдат подавани от 20 до 26 юни в сградата на НУ „Христо Ботев“ или по Интернет. Педагозите съветват внимателни да бъдат обсъдени всички желания на учениците и при подаване на заявление те да бъдат степенувани низходящо според интереса, а не според вероятността за приемане.

За подаване на заявлението е необходима служебната бележка с резултатите от положените изпити. Те се получават от училището, в което се обучава ученикът в VII клас от 13.06.2018 г. до 19.07.2018 г. Освен това е необходимо свидетелството за завършен VII клас. Ако има вече въведено заявление(online или на хартия) системата не позволява въвеждането на ново заявление.

Медицинско свидетелство е необходимо при кандидатстване в паралелки с професия/ специалност, каквото са в ПГСС „Васил Левски“.

Теодора Кирякова


 


6 коментара

 • 1
  Кр
  Краставици и чушки
  7 -6
  13:05, 12-06-2018
  Какво ще работят в Първомай? Града умира безвъзвратно! Със 400 лева заплата ли ще ги задържите тук? Ама то никой няма зор да ги задържа младите! Роби винаги може да си внесат от Украйна, Узбекистан или от където и да било!
  • 1_
   1_1528828402
   2 0
   21:33, 12-06-2018
   А другаде колко ще получават?
  • Ан
   Английски лорд
   4 -2
   23:16, 12-06-2018
   "А, другаде колко ще получават?" Този коментар е доста наивен, писан от човек, който явно не е излизал от Първомай и дори не се информира какво се случва извън родното ни населено място, което ще става все по-малко населено.
 • 2
  Кр
  Краставици и чушки
  0 0
  13:23, 12-06-2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 3
  Це
  Цензура
  4 -3
  14:53, 12-06-2018
  Така и не разбрах какво бе обидното, расисткото и нецензурно съдържание на коментара ми? Той просто съдържаше възхвала към педагогическите умения на две видни първомайски даскалици от ПГСС и техния принос към интеграцията на учениците от един определен етнос. Нищо вулгарно и расистко няма в това да похвалиш две видни гражданки на Първомай.
 • 4
  Па
  ПАПАЗГРАД
  0 0
  22:07, 13-06-2018
  Може ли да се избира преподавателка?


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 26.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини