34 °C

Седмокласниците могат да избират между 3 профила и 4 професии в Първомай

От утре започва издаването на служебните бележки на седмокласниците с резултатите от Националното външно оценяване.

Учениците, които желаят да продължат образованието си в Първомай, могат да избират между паралелки с 3 различни профила и 4 професии.

Разликата е,че профилираните паралелки не дават специалност при завършване - учениците получават знания, но не придобиват професия. Тези паралелки се сформират в Средните училища. В СУ „Златаров“ такива ще са паралелки с профили: Чужди езици, Софтуерни и хардуерни науки и новият профил – Физическо възпитание и спорт.

Гимназистите от класа с „Чужди езици“ ще получат подготовка по английски език, руски език, информационни технологии. В профил „Софтуерни и хардуерни науки“ ще изучават информатика и информационни технологии. А в спортната паралелка ще се заложи на футбол, спортна анимация, олимпизъм и олимпийски принципи. Кандидатите за нея вече са минали през изпит за проверка на физическите им способности.

В професионалната гимназия се предлага подготовка за професиите Икономист, Агроеколог, Монтьор на селскостопанска техника, а от тази година ще започне обучение и по направление „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“. За усвояването на тази професия, гимназистите ще изучават Декоративно рисуване, Материалознание, Технология на облеклото от текстил, Конструиране и моделиране на облеклото, Шевни машини и съоръжения, Чужд език по специалността. Обучението в новото направление ще е дуално, т.е. учениците ще учат и практикуват едновременно във фирмите, в които по-късно ще могат да се реализират.

В бала за кандидатстване за новата паралелка участват както точките, получени на външните оценявания по БЕЛ и математика, така и оценката от свидетелството за завършен 7 клас, оценките по БЕЛ и Изобразително изкуство – приравнени към съответния брой точки.

Документите за кандидатстване ще могат да бъдат подавани от 20 до 26 юни в сградата на НУ „Христо Ботев“ или по Интернет. Педагозите съветват внимателни да бъдат обсъдени всички желания на учениците и при подаване на заявление те да бъдат степенувани низходящо според интереса, а не според вероятността за приемане.

За подаване на заявлението е необходима служебната бележка с резултатите от положените изпити. Те се получават от училището, в което се обучава ученикът в VII клас от 13.06.2018 г. до 19.07.2018 г. Освен това е необходимо свидетелството за завършен VII клас. Ако има вече въведено заявление(online или на хартия) системата не позволява въвеждането на ново заявление.

Медицинско свидетелство е необходимо при кандидатстване в паралелки с професия/ специалност, каквото са в ПГСС „Васил Левски“.

Теодора Кирякова


 


6 Коментара

Хороскоп за 14.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини