Откриха неиздавани студийни записи на Джон Колтрейн (видео)

Отдавна изгубени записи на Джон Колтрейн и неговия класически квартет ще излезат в албум по-късно този месец от Impulse! Records.

"Both Directions at Once: The Lost Album" включва нечувани досега оригинални композиции, които са били записани в известните студиа на Ван Гелдер в Ню Джърси, ден преди Колтрейн за направи прочутия съвместен запис с Джони Хартман (John Coltrane и Johnny Hartman), който е в Залата на славата на Grammy.

На 6 март 1963 г. Колтрейн и квартетът - Маккой Тайнър, Джими Гарисън и Елвин Джоунс, работили цял ден, внимателно записвайки материал за албум, по-голямата част от който никога не вижда бял свят. Групата, по това време в силата си, повторила по три пъти някои песни и открила различни начини за интерпретира оригиналната музика.

След сесията Колтрейн взел референтна касета в дома си в Куинс, в който живеел с първата си жена Наима. Касетите останали недокоснати повече от пет десетилетия, докато последният лейбъл на Колтрейн преди смъртта му през 1967 г., не се обърнал към семейството, за да издаде албума. Макар че основният запис не бил открит, референтната лента била намерена.

Колтрейн, родом от Северна Каролина, дебютира със самостоятелен албум на Prestige Records през 1957 г. През следващото десетилетие  записва дванайсет колективни и соло албума, преди да почине от рак на черния дроб на 40-годишна възраст. Последните записи на Колтрейн са за албума Expression (1967), който излиза два месеца след смъртта му.

Въпреки, че излиза 55 години след като е направен, записът звучи като нов. Три от композицииете в албума не са чувани никога преди, две от тях са без заглавие. Гениалният джаз саксофонист и композитор е имал навика да номерира парчетата, върху кооито работи.

Загубеният албум ще излезе на 29 юни, издателите публикуваха първия трак от него за свободен достъп..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини