35 °C

Първомайските самодейци гостуваха на нишката публика

Със спектакъла „Песен синор няма, хоро не старае“ творческите колективи на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ изненадаха и поздравиха публиката в сръбския град Ниш. Поканата, отправена от община Црвени крст, е трасирана от отличните отношения между кинолози от Ниш и Първомай, които се развиват повече от четири години.

На 8 юни певци, танцьори, артисти стъпиха на сръбска сцена, за да покажат красотата на българските ритми, таланта на първомайските самодейци и да отворят сърцата си за приятелство със съседите от Балканите.

Самодейците дефилираха по улиците с развят български флаг, облечени в сценични костюми. Към тях се присъединиха кметът на община Първомай- Ангел Папазов, служители в ОбА, читалищни настоятели и много приятели. Гостите извиха кръшно хоро, а след това се отправиха към залата на Филхармонията, в която се състоя концерта.

В представлението взеха участие над 80 талантливи самодейци, отдадени на изкуството.

Сред зрителите в залата бе кметът на община Црвени крст проф.д-р Милутинович, български дипломати, представители на руското консулство и много граждани на общината – домакин. Артистите бяха приветствани от кметовете на Црвени крст и Първомай. Публиката се наслади на руската музика, изпълнена от „Ивушка“, на неравноделните ритми на българския фолклор, в които се впуснаха танцьорките от „Евридика“, певците от ансамбъл „Първомай“ и музикантите от оркестър „Дионис“.
Публиката истински се забавлява с откъса от пиесата „Госпожа Министершата” по Бранислав Нушич, дело на Театралния състав към Читалището с ръководител Спас Янков.

Наградата за самодейците бе признанието и аплодисментите на публиката и те я получиха в изобилие в Црвени крст.

След завръщането си от Ниш, Ана Сиракова – секретар на читалището и самодеец разказа за емоциите от събитието: „Чувстваме се щастливи и удовлетворени. Раздадохме се максимално и достойно представихме читалището и Първомай“.
След концерта се състоя тържествена вечеря, на която Председателят на О”НЧ Св. Св. Кирил и Методий- 1894г гр. Първомай” Иван Караславов благодари на участниците, на Община Първомай в лицето на кмета г-н Папазов за подкрепата. Специална благодарност отправи и към зам. кмета г-н Митков, който от самото начало взе участие в подготовката. Изразена бе и огромна благодарност към домакините от Община Црвени крст, гр Ниш, в лицето на г-н Петрович.

В Ниш бяха връчени и наградите "МУза"  на самодейци, отличили се в своята дейност през годините.

Теодора Кирякова


4 Коментара

Хороскоп за 14.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини