За служебните кучета: Не всички спасители са хора

Изображение 1 от 3

    Един от най-атрактивните моменти по време на Киноложката изложба, проведена в Първомай беше демонстрацията на най-добрите служебни кучета.

    За събитието дойдоха четироногите служители и техните водачи от ОДМВР – Пловдив, под командването на главен инспектор Виктор Празов.

    6 кучета, от породите немска и белгийска овчарка показаха своите умения пред събралата се публика, въпреки високите звуци от тон колоните.

    Немската овчарка Берко и младши експерт Найден Кемилов демонстрираха послушание. Кучето се подчиняваше на командите, независимо дали водачът му беше в непосредствена близост или подаваше сигнал отдалече.

    Как кучето открива взривно вещество беше показано от мл.експерт Наско Талев с Шака и мл.инспектор Рангел Христев и Верен. Двете кучета са от породата белгийска овчарка, която е най-използваната за търсене на взрив и взривно вещество.

    Най-емоционалната демонстрация – задържане на лица показаха младшите инспектори Филип Иванов и Кирил Лулчев с кучетата Аксел и Кимо.

    В парада се включи и мл.инспектор Рангел Тонов с Епик.

    Не всички герои са хора, доказаха за пореден път служебните кучета. Те с незаменими помощници когато трябва да бъдат откривани наркотични, взривни вещества, за работа по следа, задържане на лица и за охрана на масови мероприятия. За да могат да си вършат работата, кучетата преминават през специализирана школа в София или Берковица. След това се зачисляват на водачите. Един водач може да има не повече от 3  служебни кучета. В Пловдив те са по 2. Обикновено след като кучетата бъдат приети от водачите им  се превръщат в част от семействата им и създават неразривна връзка със стопаните си.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини