Четири урока от Digitalk 2018

Рано е да се боим от изкуствения интелект, канабисовата индустрия има огромен потенциал и още съвети за предприемачи споделиха лекторите на конференцията за дигитална промяна на бизнеса DigitalK 2018. Събитието се провежда за седма поредна година и събира на сцената си водещи експерти от областта на споделената икономика, блокчейн, fintech, бъдещето на работното място, добавената реалност и други. Събитието се провежда на 31 май и 1 юни в Sofiа Event Center и се организира от "Капитал" и фондовете NEVEQ и LAUNCHub Ventures.

Канабисът е следващият интернет
В това е убеден Бен Ларсън от Backplane Capital, която инвестира в бъдещето на канабисовата индустрия. Той критикува масово разпространените мнения, че тревата открехва вратата за употребата на други наркотици и че е вредна и опасна.

"През 1995 г. много хора се питаха каква полза ще има от интернет, ще има ли смисъл, колко ще е голям пазарът. Канабисът е следващият интернет. Вече виждаме, че ще стане нещо огромно, че ще има роля в много различни индустрии – дотолкова, че няма да има една "канабисова индустрия", ще бъде навсякъде", каза той и посочи, че вече девет американски щата разрешават личната употреба, а 30 са легализирали тази за медицински цели.

"В канабиса има над 200 вещества с уникални характеристики, които влияят на тялото по различен начин, и понеже цялото растение е стигматизирано, те не са проучени, а някои от тях ги има и в други растения. Те също ли са незаконни", попита той и посочи, че те могат да бъдат ползвани за създаване на нови лекарства от органичен, естествен източник; за козметика; грижа за психически разстройства; обезболяващи; използвани в спорта.

Изкуственият интелект няма да замести хората...
...поне в следващите двадесет или тридесет години, смята Тенко Николов от SiteGround. "Изкуственият интелект може да реши една задача – тази, за която е създаден, каза той, освен това все още се нуждае от много умни хора, за да бъде създаден и поддържан."

Но технологията все пак променя работния процес, посочи Николов, като облекчава ежедневните, повтаряеми задачи и освобождава хората да вършат по-важна и интересна работа.

Източна Европа има потенциал в груповото финансиране
Половината от кампаниите за групово финансиране (т.нар. crowdfunding) ще се провалят, макар че пазарът се разширява, предупреди Джоел Хюс от Indiegogo. През 2012 г. той е бил на стойност 2.7 млрд. долара, а през 2017 г. - 35 млрд. долара.

В последните няколко години само в България са събрани 1.1 млн. долара за 637 проекта и това Хюс смята за "много впечатляващо". "Особено в Източна Европа груповото финансиране има много по-голям потенциал", каза той и посочи ползите от този тип набиране на средства – клиентите на практика плащат разходите по производството; а и то може да бъде използвано като пример пред други инвеститори.

Започнете локално, но мислете глобално
"Моят съвет е: започнете бизнес тук и се опитайте да го направите глобален. Сега е моментът. Помислете за бизнес стратегията си и как се разраствате в чужбина" – този съвет даде Жеко Колев ot WeWork. Българският пазар няма да е достатъчен (това важи за 99% от държавите), така че мислете за глобална стратегия от ден първи, посъветва той започващите предприемачи.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини