Установиха как разводът влияе на мъжете и жените

Разводът може да повлияе неблагоприятно върху здравето, особено на хората след 50-годишна възраст, които след раздяла с партньора се "занемаряват", пише в. "Дейли експрес".
 
За целите на проучването авторите му от университета на Аризона, САЩ, са използвали данни от британско дългосрочно изследване върху стареенето, обхванало между 9000 и 11 000 души над 50 години.

Изследователите са установили, че след развод на тази възраст мъжете и жените са по-склонни да пушат и да загърбват физическата активност, в резултат на което здравето им се влошава.

Специалистите свързват тютюнопушенето и бездействието на тази възраст с риск от преждевременна смърт, който за разведените индивиди е с 46 процента по-висок, отколкото за семейните.

Останалите без партньор хора също така изпитват по-голямо неудовлетворение от живота. Това се наблюдава по-често при разведените жени. Склонността към тютюнопушене и бездействие е характерна и за двата пола.

Тази зависимост отчасти се обяснява с липсата на партньор, който да окуражава индивида да се грижи за здравето си.

"Упражняваният от партньора контрол играе ключова роля. Представете си съпруг или съпруга, единият от които е непушач и се опитва да повлияе на другия за отказване от вредния навик. Когато връзката приключи обаче, хората губят този важен за здравето социален контрол", обяснява Кайл Бураса от изследователския екип.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини