10 °C

"Убитият" руски журналист се оказа жив (видео)

Убийството на Бабченко е било инсценирано в рамките на спецоперация за предотвратяване на истински заговор за покушение срещу журналиста. То обаче предизвика реални реакции в страната и в света, както и новината, че е жив.

Европейският съюз изрази облекчение, след като се оказа, че живеещият в изгнание в Украйна руски журналист Аркадий Бабченко, за когото вчера бе обявен, че е бил убит, е жив, предаде Франс прес.

Агенцията припомня, че ЕС осъди мнимото убийство на Бабченко, когато изфабрикуваната новина бе съобщена от властите в Киев.

В Туитър председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и Мая Кочиянчич, говорителката на върховния представител на съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини, изразиха облекчение, че 41-годишният руски журналист, отявлен критик на Кремъл, е жив.

Нито Таяни, нито Могерини коментира обясненията, дадени от украинските власти, отбелязва Франс прес.

Руското министерство на външните работи заяви, че се радва, че руският журналист Аркадий Бабченко в края на краищата се е оказал жив, предаде Ройтерс. В същото време то разкритикува Украйна, че е използвала Бабченко за пропаганда, и я обвини в "антируска провокация".

Русия е уверена, че чуждестранните партньори и международните институции ще си направят съответните изводи от "покушението" срещу Бабченко, подчерта руското външно министерство в комюнике. То констатира, че "въпросите за живота и смъртта в Украйна, а също и доверието на международната общност към нейната политика, не са нищо повече от разменна монета за разпалващия антируска истерия режим в Киев".

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази съжаление по повод решението на Украйна да инсценира убийството на руския журналист, предаде ТАСС.

"Щастлив съм, че Аркадий Бабченко е жив! Съжалявам за решението да се разпространи фалшива информация за живота на журналиста", написа в Туитър представител на ОССЕ за свободата на медиите Арлем Дезир. Той подчерта, че "държавата е длъжна да предоставя коректна информация на обществеността"

Международната организация "Репортери без граници" осъди украинската спецоперация с Бабченко и я нарече "печална".

Генералният секретар на неправителствената организация "Репортери без граници" Кристоф Дьолоар осъди инсценировката на убийството на руския журналист от украинските служби и я нарече "патетичен номер", предаде Франс прес.

"Повторната поява на Бабченко е "голямо облекчение", но е жалко и достойно за съжаление, че украинските служби са си играли с истината, независимо по какви причини", каза Дьолоар, цитиран от АФП.

На брифинг ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Васил Грицак съобщи, че убийството на Бабченко е било инсценирано в рамките на спецоперация за предотвратяване на истински заговор за покушение срещу журналиста.

ССУ обвини публично Русия, че е поръчала отявленият критик на Кремъл да бъде убит.

"Според данните, с които разполагаме, убийството на Бабченко е поръчано от руските спецслужби", каза Грицак и добави, че извършването на покушението е било възложено на двама украински граждани. Покушението било готвено два месеца, като руските служби платили $40 000 на организатора, който бил украински гражданин.

Според Луцак благодарение на проведената операция е предотвратена цинична провокация и е документирана подготовката на престъплението от руските спецслужби.

Главният прокурор Юрий Луценко заяви, че "изпълнителят" на мръсната поръчка бил част от оперативната комбинация, което се позволява от законодателството в Украйна. След като ССУ разбрало за заговора, службата успяла да влезе в сътрудничество с "изпълнителя". "Вчера бе проведена оперативна комбинация, в кода на която организаторът на убийството разбра, че то е извършено", каза Лученко.

След това вербуваният изпълнител - гражданин на Украйна и бивш участник в антитерористичната операция срещу проруските сепаратисти в Донбас, бил задържан. Организаторът на покушението, който му платил $30 000 от получените $40 000 за поръчката, също е задържан.

Продължават следствените действия с цел получаване на повече информация за поръчителя, съобщи Луценко.

"Искам да се извиня за всичко, през което трябваше да преминете", заяви самият Бабченко на брифинга пред журналистите, като изглеждаше на ръба да се разплаче. Съжалявам, но нямаше друг начин това да се направи. Отделно искам да се извиня на жена си, за ада през който премина", добави той.

Бабченко посочи, че най-важното е, че други терористични актове са предотвратени. Но не посочи какви са те.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини