Откриха момента, в който се определя дали връзката ще е кратка или дългосрочна

Екип учени от калифорнийския университет "Дейвис" изследвал в кой точно момент краткосрочните отношения между хората се превръщат в дългосрочни. Те обикновено се разпадат, след като дадени индивиди се познават няколко седмици или месеци.

В началото няма силни доказателства, че хората могат да разберат дали дадена връзка ще бъде дългосрочна и сериозна или краткосрочна и случайна.Когато човек разглежда пълния времеви период, през който е протекла кратката или дългата връзка, отнема известно време да се забележат различията в отношенията.

Професорът по психология Пол Ийстуик и неговият екип проучили повече от 800 души, които били на различна възраст. Използвали най-съвременния метод, наречен "реконструкция на отношенията", при който хората възпроизвеждат събитията и преживяванията, които са имали в предишните си кратки или продължителни взаимоотношения в реалния живот.

Учените поискали от доброволците да реконструират тези отношения още от самото начало, което се различава от стандартния подход. При последния хората се изучават, след като вече е изминал даден период от връзката.

"Някои от най-интересните моменти във взаимоотношенията се случват, след като срещнете другия човек лице в лице, но преди да се случи нещо сексуално", коментира Ийстуик. Това е някъде около тази точка, когато краткосрочните и дългосрочните връзки започват да се различават и в исторически план има много малко данни за този конкретен период.

Специалистите установили, че романтичният интерес нараства с една и съща скорост както при кратките, така и при дългите отношения. Но в един момент при първите този интерес спада, докато при вторите той продължава и достига по-високи върхове. Учените се запитали кога двете траектории започват да се различават. Открили, че средно това се случва около времето, когато връзката започва да става сексуална.

"Хората се свързват с някой партньор за първи път и си мислят, че това е страхотно. Опитват се да oбърнат опита си в дългосрочни взаимоотношения. Други се възпламеняват повече от тази реакция - това са краткосрочните връзки", обяснява Ийстуик.

Проучването предлага нов подход на разграничаване между стабилния партньор и вълнуващия дългосрочен партньор. В реалния живот хората могат да се окажат в краткосрочни отношения, когато са малко привлечени от другия човек - достатъчно, за да правят секс, но не за много дълго. Дългите връзки може да бъдат онези, които започват особено вълнуващо и секси и прерастват в нещо стабилно и трайно.

Източник: framar

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини