Откриха плоча в памет на създателя на Бачковско хоро

Изображение 1 от 3

    Паметна плоча на Стефан Филипов беше открита на фасадата на читалището в село Брягово. Идеята и инициативата е на д-р Иванка Титова, дъщеря на музиканта Георги Шишков –приятел на Стефан Филипов.

    „Аз съм лекар, разказва тя – при мен идват много и различни пациенти, живеещи в  различни региони на страната или дори извън нея. Те споделят, че изпитват умиление от хубавата тракийска музика – Бачковско хоро, Първомайско хоро… Веднъж докато слушах фолклорното предаване на Николай Чапански взех решение да поискам от него една хубава снимка на Стефан Филипов. Така и направих, още на другия ден бях при него, взех снимката и отидох на Рогошко шосе, където на своя глава поръчах паметната плоча.“

    С доброволни дарения бряговци подкрепиха инициативата на д-р Титова. Така създателят Първомайската група и композитор на Бачковско хоро вече има своя гранитен паметник в родното си село. Той беше открит от д-р Титова и кмета на Брягово Петър Тенчев.

    Паметната плоча събра хора, носещи спомена за Стефан Филипов в сърцата си и обичащи народната музика. Недялка Павлова – откритие на самия музикант сподели: „Думите бледнеят пред таланта на този интелигентен, отговорен, с чувство за хумор човек. Гордея се, че първа изпяхнай-хубавата му песен – „Запалило се е, мале ма“.

    Сред гостите на събитието бяха семейството на музиканта, Стойчо Шапатов – основен спонсор, Янка Кюркчиева -  ръководител на битов хор, на която Стефан Филипов е съдействал да завърши курсове за тази дейност и много други.

    Фолклорната група на читалището изпълни няколко песни на композитора, отслужен беше и водосвет.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бл
      благата вест
      2 -1
      17:01, 30 май 2018
      Скоро ще сложим и плоча с лика на Тенчев , като най-неспособния кмет в историята на Брягово,довел селото до разруха,мизерия,лайнарщина и циганизация
    Последни новини