Заснеха най-масивния пулсар на 6500 светлинни години

Екип от астрономи е извършил едно от най-детайлните наблюдения в астрономическата история, като е наблюдавал два интензивни области на радиация на разстояние 20 километра, около една звезда на 6500 светлинни години.

Наблюдението е еквивалентно на използването на телескоп на Земята, за да видите бълха на повърхността на Плутон.

Това изключително наблюдение станало възможно благодарение на рядката геометрия и характеристики на двойка звезди, които орбитат една около друга. Едната е изстинала, лека звезда, наречена кафяво джудже, която има "събуждане" (подобна на комета опашка газ). Другата е екзотична, бързо въртяща се звезда, наречена пулсар.

"Газът действа като лупа точно пред пулсара", казва Робърт Майн, водещ автор на статията, описваща на наблюдението, публикувано в сп. Nature. "Ние по същество виждаме пулсара през естествена лупа, която периодично ни позволява да виждаме двата региона отделно".

Майн е доктор по астрономия в катедра "Астрономия и астрофизика" в Университета в Торонто, който работи с колеги от Института за астрономия и астрофизика на Университета в Торонто и Канадския институт за теоретична астрофизика и
Perimeter Institute.

Пулсарът е неутронна звезда, която се върти бързо - над 600 пъти в секунда. Тъй като пулсарът се завърта, той излъчва лъчи от радиация от двете горещи точки на повърхността му. Наблюдаваните интензивни области на радиация са свързани с излъчването.

Кафявото джудже звезда е около една трета от диаметъра на Слънцето. То е на приблизително два милиона километра от пулсара - или пет пъти разстоянието между Земята и Луната, и обикаля около него за 9 часа. Едната страна на кафявото джудже е винаги към пулсара, така, както Луната е обърната към Земята.

Тъй като е толкова близо до пулсара, звездата кафяво джудже е изгоряла от силната радиация, идваща от по-малкия ѝ спътник. Интензивната радиация от пулсара загрява едната страна на сравнително хладното джудже звезда до температурата на нашето Слънце или около 6000 градуса Целзий.

Лъчението от пулсара в крайна сметка би могло да доведе до смъртта на спътника му. Пулсарите от този вид двойни системи се наричат ​​пулсари "черна вдовица". 

Освен невероятно висока разделителна способност на наблюдението, то може да допринесе за разкриване на природата на мистериозните явления, известни като Бързи радиоимпулси (FRB).

"Много наблюдавани свойства на FRB могат да бъдат обяснени, ако те са били усилени от плазмени лещи", казва Майн. "Свойствата на усилените импулси, които открихме в нашето изследване, показват забележителна прилика с излъчваните повтарящи се FRB".

Пулсарът PSR B1957 + 20 според предишно изследване, е вероятно един от най-масивните известни  пулсари и по-нататъшната работа за точно измерване на масата му ще помогне да се разбере как се държи материята в най-високите познати плътности и колко масивна може да бъде неутронната звезда, преди да се превърне в черна дупка.

В изследването са използвани данните, получени с радиотелескопа на Arecibo Observatory, преди ураганът Мария да повреди телескопа през септември 2017 г. Сътрудниците ще използват телескопа, за да направят последващи наблюдения на PSR B1957 + 20.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини