Двоен празник в Дълбок извор - училище и читалище празнуват кръгли годишнини

    в Навечерието на 24 май училищни и самодейни състави обединиха усилия и поднесоха празничен концерт по случай 170 години училище и 110 години от основаването на читалището в село Дълбок извор.

    Създадено през 40 –те години на 19 век, първите официални сведения за килийното училище в село Козбунар са от 1848 година. Със своята 170-годишна история, то е най-дълго съществувалото школо в Първомайско. Освен това, в сградата му, през учебната 1882 година е разкрита и първата класна паралелка, която следващата година се мести в Борисовград и става основа на първото класно училище в региона.

    Днес училището носи името на светите братя Кирил и Методий. В него 15 учители  обучават 87 деца.

    „Щастлив съм, отбеляза директорът Атанас Петков, че съм директор на училище с такава история, което продължава да съществува въпреки трудностите, пред които е изправено.“

    От козбунарското училище са излезли много учители, инженери, политици, министри, писатели и изследователи. Сред тях са съветникът на цар Фердинанд- Тодор Бойчев, министърът на просветата през 30-те години на 20 век Атанас Даскалов; акад. Ташо Ташев – член на няколко чуждестранни академии и директор на Института по хранене; арх. Петър Ташев – ректор на Строителния институт; Васил Манахилов – зам.министър на финансите, д-р Янко Караджов – създател на частна клиника във Франция и много други.

    Не е случайно, че точно учителите от китното селце преди 110 години създават и читалището. Сред основателите му са Христоз Колешев, Петко Колешев, Петър Гитанов, Тенчо Кючуков, Добри Кротнев, Ниола Колегов, Стоян Калтъкчиев, Ангел Личев, Никола Бозов. За име избират „Пробуда“, защото основната мисия е да буди хората и да им разкрива нови хоризонти. Със своята 110-годишна история, читалището е културен, образователен и информационен център с дълбоки традиции. В него днес функционират библиотека, компютърна зала, единствената по рода си музей сбирка на народната музика, Клуб на жената, Театрален състав, Група за изворен фолклор и Детска танцова група.

    На празника на двете духовни институции днес в село Дълбок извор дойдоха кметове от общината, директори и учители, читалищни дейци, представители на СБУ, бивши възпитаници на училището, родители и ученици. С празничната програма те си пожелаха още много години живот, никога да не умира българската просвета и култура.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини