24 °C

Фестивал „Угар“ събира българи на нестинарско хоро с гайди и народна музика

За трета поредна година връх Драгойна до село Буково, гр. Първомай, ще се огласи от българските фолклорни ритми на фестивал „Угар“. Той по традиция се провежда от 29 юни до 1 юли и включва както голям списък от самодейни състави, така и ОсНоВНо ВеТроВе, Калоферски гайди, Виевска фолк група и Нестинари. Възстановка на хайдути ще припомнят събития от миналото и ще запознаят най-малките посетители на фестивала с части от историята на България, а кулминация ще бъде обичаят „Угар“, в който възтържествува българският вечен дух.

Организаторите от Сдружения „Ангел войвода“ вярват в идеята на „Угар“, че е дошло време българите да се събират заедно и с обща сила да се изкореняват старите плевели и страхове у народа, за да се изчисти почвата, на която се сеят нови, чисти, плодородни семена.

За събуждането на българският корен и любовта към фолклорните традиции са оправили поглед всички участници в „Угар“ и тази година и очакват огромен брой посетители на поляните под връх Драгойна и напомнят, че който желае е добре да облече своята народна носия.

За всички гости на Фестивала е подготвена необходимата организация и съветът към тези, които ще нощуват, е да не забравят челник и палатка.

Рано сутринта на първи юли фестивалът ще завърши с ритуално посрещане на слънцето и молитва за доброто на всички българи.

Фестивал „Угар“ е с вход свободен.


2 Коментара

Хороскоп за 14.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини