Разкриха гробница на египетски военачалник от времето на Рамзес ІІ

    Група археолози намериха в некропола Сакара гробницата на най-успешния военен командир от времето на фараона Рамзес II, генерал на име Иврия.

    Находката ще хвърли светлина върху историята на Новото царство в Египет, съобщава Luxor Times.

    Ола Ел-Агизи (Ola El-Aguizy) от Университета в Кайро и нейните колеги извършват разкопки в южната част на Сакара, близо до пирамидата на фараона Унас, където се намират гробниците на висшата класа от времето на Новото царство, когато Египет достигна разцвет. В последния ден от разкопките археолозите успяват да намерят нещо изключително рядко и много интересно - почти непокътнатата гробница на главнокомандващия на войските на двама фараони.

    "Гробницата изглежда е била построена по времето на Сети I и Рамзес II. Все още не са приключили работата си по разкопките, но вече можем да кажем, че получихме огромно количество артефакти, свидетелстващи за много високия социален статус на погребания в нея човек и нейното семейство", коментира Ел-Агизи.

     

    Според надписите по стените на гробницата Иврия е роден извън египетското царство, започва кариерата си по време на управлението на фараона Сети I (1294 г. пр.н.е. до 1279 г. пр.н.е.) и е повишен в най-висок ранг при царуването на Рамзес II (1279 пр.н.е. до 1213 г.пр.н.е.).

    Йероглифните надписи в гробницата разказват, че Иврия "е високопоставен генерал и високопоставен управител в името на Амон и върховен управител на земите на Рамзес II в името на Амон", съобщиха от Египетското министерство на антиките.

    Амон е бил важен бог в Египет (почитан като цар на боговете) преди около 3300 години, по времето на Рамзес II става върховен египетски бог, закрилник на фараона. 

    Сакара е един от най-древните египетски некрополи. В него са погребани много фараони и техните близки като се започне от епохата на Третата династия на Старото царство и се завърши с ерата на владичеството на гърците. Независимо, че тук се извършват активни разкопки от средата на XIX век, много части от некропола остават непокътнати досега.

    Източник: nauka.offnews

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини