"Човека паяк" Иван Кристоф дари 100 000 лв. за Боян Петров

Известният като "Човека Паяк" специалист по катерене на небостъргачи Иван Кристоф обяви, че дарява 100 000 лв. за спасителната операция на алпиниста Боян Петров, който изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

"Ето банкова сметка с депозирани 100 077,43 лв., от която щом отвори офиса на Банка Алианц може да се изтеглят парите $50,000, за да се платят за хеликоптерната застраховка за издирването и спасяването в Хималаите на човека, когото не познавам, но разбрах, че е имал мечти и дете (Боян Петров има две деца - дъщеря и син - бел.ред). Не вярвам в нащите политици на нищо, което казват. Познавам ги много добре!!! Също така не смятам, че е редно държавата да плаща от данъците ни, затова, като любител на Extreme/Екстрийм спортове, смятам, че е редно ние сами да се подържаме", написа Кристоф в личния си профил във Фейсбук и публикува снимка на банковото извлечение.

Aкцията по спасяването на алпиниста не се нуждае от допълнителни средства към момента, коментира Деян Петков в интервю за предаването "Преди всички" на БНР.  Деян Петков е от екипа на експедицията на Боян Петров.

"Боян има добра застраховка, имаме хора, които ни подкрепят. Проблемът е, че застрахователите изплащат сумите след определен период, а за съжаление в Непал или там на място, трябва да се разплаща с хората в кеш. Затова набираме средства, за да мобе услугите да се заплатят на момента. Към момента имаме достатъчно средства за реакция на момента", 

Посолството на Република България в Пекин е информирано в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd., че съгласно плана, общо три хеликоптера (пълно оборудвани за спасителни акции) са излетяли от летище Катманду в 8.30 ч. местно време (Непал). Това съобщи на фейсбук страницата си МВнР тази сутрин.

Два хеликоптера ще извършват спасителната операция. Третият остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на първите два.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В "Преди всички"  Деян Петков потвърди, че двата хеликоптера са на място. В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на вр. Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.

"Всички в базовия лагер са излезли по маршрута. Имат и собствена организация кой, кога и как да тръгне", добави Петков.

Надеждата на всички е Боян да е в Лагер 2, уточни той. Петков обясни, че заради плътна облачна покривка не е направена сателитна снимка на района, но е поръчана нова снимка.

"Със снимката можем да видим някакви обекти, които смятаме, че са неестествени за терена, който е там. Разчитаме на хората в планината, на хеликоптерите и снимката е още нещо, което да помогне в работата. /.../ Шансовете на Боян намаляват всеки ден, обаче ние сме оптимисти и се надяваме да добър завършек на всичко това", отбеляза Петков.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини