Учените откриха гигантски вирус край бреговете на Хавай

Учени съобщават, че са открили вирус в крайбрежните води край Оаху, Хавай, който има някои необичайни характеристики.

Екипът на Центъра за микробиална океанография към Университета на Хавай (UH) в Маноа описва находката в списанието Virology.

Вирусът е наречен TetV-1 и инфектира едноклетъчни водорасли, наречени Tetraselmis. Той е толкова голяма, че съперничи на бактериите по размер и влиза в категорията "гигантски вируси". Все повече и повече от тези по-големи варианти се откриват през последните 15 години, а размерите им стават все по-големи.

"Повечето вируси са толкова малки, че се нуждаем от електронен микроскоп, за да ги видим", заяви за ЕurekАlert Григ Стюард (Grieg Steward), професор в катедрата по океанография на UH Маноа и съавтор на изследването. "Тези гиганти съперничат на бактериите по размер и техните геноми често кодират функции, които никога преди не сме виждали във вируси".

 

В изследването екипът секвенира генома на вируса и открива, че има няколко гени, взети от водораслото Тетраселимис. Това включва два гена, свързани с процеса на ферментация, с който водораслите получават енергия от захарите.

Не е съвсем ясно защо вирусът има тези гени, но може ферментационните гени да позволяват на TetV да процъфтява в условия на малко кислород във вътрешността на водораските.

"Геномът на TetV е най-големият секвенциониран досега за вирус, който заразява фотосинтезиращ организъм, а гените му разкриват безпрецедентни механизми, чрез които вирусите манипулират метаболизма на гостоприемника си", пише екипът в своята статия.

Изследването на вируси като този е важно, тъй като те могат да имат силен ефект върху хранителните източници на животните. Те могат да се разпространяват чрез популации от фитопланктон, причинявайки им разпад и разлагане на клетките им. Самото водорасло тетрасемис е източник на храна, а също и източник на скорбяла за производството на биогорива.

"Това звучи лошо" заяви Стюард. "Но вирусите всъщност спомагат за поддържането на баланс в морската екосистема. Вирусите се разпространяват по-ефективно чрез силно концентрирани популации, така че ако един вид фитопланктон расте по-бързо от другите и започва да доминира, може да бъде повален на по-ниско ниво от вирусна инфекция, давайки възможност на другите видове да се развиват".

 

Екипът планира да проведе полеви и лабораторни експерименти, за да види дали тяхната теория за вирусните гени е вярна. Но отбелязват, че вероятно е само един от милионите други вируси, които очакват да бъдат открити.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини