Катастрофа с автономен автомобил на Waymo, отново в Аризона

Тежка катастрофа с автономен автомобил на Waymo се е случила в САЩ. Мястото е Чандлър, Аризона, а по официални данни, вината за сблъсъка не е на автономната кола. Модифицираният миниван Chrysler Pacifica на Waymo е бил ударен от друг автомобил, навлязъл в насрещното движение.

Миниванът е бил в автономен режим, но е имал и тестов пилот зад волана. Дамата е получила леки наранявания и e без опасност за живота.

Няколко часа след инцидента, Waymo публикува видео, показващо секундите преди сблъсъка. То е заснето от една от камерите, монтирани на покрива на самоуправляващата се кола. От видеото се вижда, че автономният автомобил е ударен от сива Honda, която се опитва да избегне сблъсък с друга кола. Вследствие на рязката смяна на посоката, шофьорът очевидно губи контрол над автомобила и навлиза в насрещното движение. Части от секундата по-късно се удря в минивана на Waymo. Вижте и самото видео:

От Waymo направиха кратко изявление, в което се казва, че основната мотивация на целия им екип е това да направят пътищата по-сигурно място.

Инцидентът се случва само два месеца след друга катастрофа на автономен автомобил. Тогава беше замесен кросоувър на компанията Uber. Ударът беше фатален за пешеходката, която се изпречи на пътя на автомобила.

Както тогава, така и сега, самоуправляващите се коли "нямат вина" за сблъсъка. Със сигурност обаче и този инцидент ще предизвика дискусии. И двете катастрофи се случиха на територията на щата Аризона, където в края на миналата година бяха разрешени тестовете на автономни коли без шофьор. Waymo очаква такова разрешение и в Калифорния, в съвсем близко бъдеще.

Имало ли е как този сблъсък да бъде избегнат и някоя от хилядите технологии, вложени в автомобила, да "предвиди" какво ще се случи? Вероятно съвсем скоро ще получим повече информация по въпроса от съответните разследващи звена.

Източник: hicomm.bg

Коментари в сайта

Последни новини